Die Aufzeichnungen des Predigers Gustav Adolf Kinn während der Choleraepidemie in Sächsisch-Reen im Jahre 1873

Dr. Dorin-Ioan RUS

Revista Bistriţei, vol XVIII., 2005, Bistriţa, p. 325-329

Epidemia de holeră din anul 1873 din Reghinul-Săsesc a fost, alături de marele incendiul de la 1848  şi evenimentele din toamna anului 1944, unul din cele mai triste momente din istoria acestui oraş. Din cei 5507 locuitori, s-au îmbolnăvit 358[1], iar 250 (130 bărbaţi şi 120 femei) şi-au găsit sfârşitul în perioada 21 iulie-16 septembrie 1873[2].

Predicatorul Fr. Gustav Kinn a lăsat posterităţii jurnalul său din acele zile, păstrat actualmente în manuscris la arhiva transilvană din Gundelsheim/Neckar[3]. Limbajul pe care îl foloseşte este destul de uşor, ceea ce a înlesnit traducerea textului german, cu toate că apar multe expresii în dialectul local precum şi numeroase greşeli de ortografie. Sunt descrise telegrafic evenimentele importante din fiecare zi, redând doar numele şi vârsta decedatului, remarcile cu privire la starea de spirit din cadrul acestor familii fiind prea puţine. După cum se observă, Kinn îşi începe jurnalul cu prima sa participare directă la eveniment abia la 5 zile după izbucnirea epidemiei, pe 27 iulie, şi “iese din scenă” odată cu stingerea acesteia, pe 16 septembrie.

Redăm în traducere din limba germană aceste însemnări ale predicatorului Gustav Fr, Kinn.

27 iulie seara am fost chemat la primul bolnav de holeră, să-i dau Sfânta Împărtăşanie. El s-a declarat a nu fi pregătit şi n-a mai avut loc.

28 iulie dup-amiaza am mers al un alt bolnav (sofia, văduvă Belger), iar Sfânta Împărtăşanie n-a mai avut loc, căci bolnavul şi-a pierdut cunoştinţa.

29 iulie înainte de masă l-am îngropat pe Michael Filp, de 66 de ani.

30 iulie înainte de masă am îngropat-o pe Sofia, văduvă Belger, de 44 ani; dup-amiază pe Sofia Orendi, de 78 de ani; Eduard Michael Wermescher de 13 ani; Johann Konnert de 14 ani.

31 iulie dup-amiază am îngropat-o pe Sofia Filp, născută Oberth, 62 de ani, soţia lui Michael Filp.

1 august înainte de masă, l-am îngropat pe Daniel Broser, de 23 de ani.

2 august înainte de masă Sfânta Împărtăşanie la Konnert (mare jale pe soţia şi copiii lui). Sfânta Împărtăşanie la Johann Mösler şi nora sa Regina Kriecher, dup-amiază am îngropat-o pe Regina Brenner, născută Schwab, 22 de ani; aproape n-a fost nimeni la înmormântare din cauza marii spaime faţă de numărul mare de decese din aceste zile. Fraţii mai mici ai răposatei trebuiră să ajute la transportarea sicriului. După aceasta Sfânta Împărtăşanie la Michael Morascher, unul din bărbaţii puternici a fost zărit de către moarte, iar soţia sa şi îngrijitoarea lor aveau o durere de nedescris.

3 august (duminica) la ora 7 dimineaţa am auzit că tatăl meu a primit o lovitură; la ora 7 jumătate la botez, la 8 îngroparea Luizei Lutsch, de 55 ani şi a fiului ei Michael Lutsch de 33 de ani; n-am să uit niciodată jalea soţiei şi tatălui plecate asupra acestei duble pierderi; abia am fost în stare să ţin cuvântul de îngropăciune. La ora 9 liturghie; eu am predicat fără o pregătire adecvată din Petru 5, 6-11 “Urmările pericolului trupesc care ne ameninţă pe noi şi ai noştri”; acţionează 1) frica şi groaza, 2) precauţia şi deşertăciunea; 3) conducerea spre bine. După predică Sfânta Împărtăşanie la zi. La ora 12 se merse din nou la oameni şi urmă înmormântarea lui Johann Kloos, 15 ani, cu o cuvântare, Sofia Kaiser, 71 de ani, cu o cuvânatre, Katharina văduvă Hönig de 61 de ani, Susanna Kirscher văduvă Gräf de 60 de ani, Michael Maroscher de 53 de ani, cu un drum, apoi Georg Hermann, 52 de ani, apoi Georg Klementis, Luisa Gunesch, căsătorită Arz, de 30 de ani (jale mare pe soţul şi pe cei doi copii, de ţi se rupe inima), Johann Mösler, 65 de ani şi nora sa Regina Kirscher, de 27 de ani, cu o cuvântare în mers. După aceste 12 Sfinte Împărtăşanii la Gretzer văduvă Ballo. Azi am avut de îngropat 12 decedaţi, am ţinut 4 predici de înmormântare, am predicat înainte de masă în biserică , am făcut un botez şi 2 Sfinte Împărtăşanii.

4 august la ora 7 am îngropat-o pe Herminne Birthler, de 11/2 ani şi pe Josef Weiß de 43 de ani. După aceea Sfânta Împărtăşanie la Regina Schobel, pe care n-am mai ţinut-o pentru că ea şi-a pierdut cunoştinţa, după aceea Sfânta Împărtăşanie la Ester Schön, văduvă Reitiger. Dup-amiază îngroparea Anei Meir, văduvă Gottschling, de 59 de ani, şi a lui Samuel Adlef, de 74 de ani, cu o cuvântare. Seara Sfânta Împărtăşanie la Katharina Schön văduvă Kirsch.

5 august la ora 7 îngropată Katharina Morascher, văduvă Keller, de 72 de ani; dup-amiază începând cu ora 2: Ester Schön Reitiger, de 55 de ani; Ana M. Teutsch, născută Schwab, de 55 de ani, cu cuvântare, Johann Michael Haltrig, de 13 ani, cu cuvântare (n-a decedat din cauza holerei), Regina Schobel, de 72 de ani; Maria Filp, văduvă Teutsch, de 38 de ani (total 5 decese, dar unul nu de holeră). Spre seară, Sfânta Împărtăşanie la Broser.

6 august de dimineaţă Sfânta Împărtăşanie la Broser,[…], la ora 7 îngroparea Sofiei August, văduvă Belger, de 45 de ani (n-a decedat de holeră). Comisia sanitară a interzis suflătorilor să mai cânte la înmormântare, de aceea nu s-a mai cântat în timpul acestora. Sfânta Împărtăşanie la Justin Theil, Sfânta Împărtăşanie la samuel Kroner, Sfânta Împărtăşanie la Samuel Lutsch (întreaga familie, formată din 6 persoane, a primit taina). Sfânta Împărtăşanie la Teutsch, unde s-au împărtăşit şi ginerele şi fiica. Oamenii sunt foarte descurajaţi, deoarece holera progresează într-un mod îngrozitor. Se poate spune chiar, că evoluţia nu durează mai mult de 12 ore, aproape nici unul nu poate fi salvat de aceea care au avut cu-adevărat holeră. Sfânta Împărtăşanie la Anna M. Möss, Sfânta Împărtăşanie la Luise Heiter văduvă Mühsam; Sfânta Împărtăşanie la Ester Kinn. La orele 3-4 se merge la decedaţi, şi sunt înmormântaţi Julia Kaiser, văduvă Teil, de 22 de ani;  […]  Mösler  […]; Regina Wermescher, de 17 ani, cu un drum; Josef Regius, de 71 de ani (fiica lui Johann Mösler, îngropat pe 3 august), cu un drum; apoi Graeser văduvă Ballo, de[…]ani.

7 august dimineaţa la ora 6, Sfânta Împărtăşanie la G. Kaiser, apoi Sfânta Împărtăşanie la Anna Birthler, văduvă Kainzel. La ora 8 îngroparea Katharinei Filp, născută Mösler, de 38 de ani, cu fiul ei Johann de 17 ani. După aceasta, Sfânta Împărtăşanie la Katharina Gottschling, născută Maroscher, după care la Reginne Renner, născută Hönig. Dup-amiază la ora 2 Sfânta Împărtăşanie la Georg Kirsch, la ora 4 înmormântarea lui Karl Konnert, 36 de ani, a Katharinei văduvă Wagner, născută Kirscher, de 58 de ani, a Katharinei Burger, născută Filip, cu un drum; apoi a lui Josef Theil, de 29 de ani. De astăzi este ordinul Magistratului, că li se interzice oamenilor participarea la înmormântări. Voci din comunitate, pe care eu le preiau, se declară nemulţumiţi de această decizie. Am impresia că la aceştia există mai multă gingăşie asupra femeilor sensibile, ca şi cum ar fi fost luată în considerare agitaţia oamenilor.

8 august ora 7 dimineaţa. Sfânta Împărtăşanie la Regina Keinzel, născută Wermescher, apoi la […] Lebhard, văduvă […] apoi […] Gräser născută […]. După aceea, la ora 8, îngroparea Sofiei Czenn, Teutsch, 72 de ani, apoi a lui Johann Weiß, 6 ani, dup-amiază Sfânta Împărtăşanie la Regina Güddert, văduvă Schuller, ora 4 înmormântarea Annei Maria Mäss, de 29 de ani, Regina Renner născută Hönig 42 de ani, Annei Broser, născută Wermescher de 54 de ani, Johann Broser, de 27 de ani, Georg Fromm, 53 de ani, Reginei Kondert Teutsch, de 56 de ani şi a nepoatei ei Luise Krauß de 17 ani, într-o tură. După aceea Johann Schwab de 23 de ani, Katharina Gottschling născută Maroscher de 27 de ani, Georg Weiss de 32 de ani şi Sofia Capesius într-o tură, în sfârşit Georg Kirsch, 30 de ani. După înmormântări, Sfânta Împărtăşanie la […] Fall născută Wermescher. A fost o imagine tristă, 7 cadavre unul lângă altul încărcate pe car. Au mers foarte puţini oameni în cortegiu. Aproape fiecare avea unul acasă.

9 august. La ora 6,30 Sfânta Împărtăşanie la Georg Krauss; după aceasta a fost făcută Sfânta Împărtăşanie la două femei în biserică. La ora 8 înmormântarea lui Fried. Klementis, 4 ani ( tatăl a fost îngropat p e3, mama zace bolnavă. Cortegiul funerar a fost compus din 2 frăţiori şi două surioare ale decedatului); Johann Galter, de 61 ani, Katharina Schuller Altenberger 42 de ani, într-o tură. Apoi Georg Kaiser, 64 de ani (cu cuvântare) şi Göttfert din spital într-o tură. Apoi Maria Hermann, văduvă Kinn, 54 de ani şi Ester Broser, 28 de ani, într-o tură. După înmormântări Sfânta Împărtăşanie la Samuel Gottschling (soţul Katharinei Morascher, îngropată ieri). La ora 4 dup-amiază înmormântarea Reginei Lusan, de 37 de ani (nu de holeră), Regina Keinzel, născută Wermerscher, 58 de ani, într-o tură. Michael Wermescher, 54 de ani (au rămas mulţi copii trişti) şi Robert Lutsch 1 1/2 an într-o tură. Anna Schuller văduvă Keinzel, 43 de ani. În sfârşit, Regina Schobel născută Gräf, 23 de ani într-o tură. E seară.

10 august (Duminica), dimineaţa la ora 7 îngroparea Sofiei Schwarz, văduvă Orendi, 64 de ani. Pentru predica în biserică dată Sfânta Împărtăşanie unui bărbat şi unei femei. Dup-amiază la ora 4 înmormântaţi: Samuel Gottschlimg, 35 de ani (soţul Katherinei Maroscher, îngropată pe data de 8 a acestei luni şi fiu al Annei Maria Gottschling, îngropată pe data de 4). Ester Mösler 53 de ani cu fiul ei Johann Möslerde 30 de ani (din această casă, şi decedaţi în timpul holerei: tatăl, mama, fiul, nora şi fiica) – într-o tură. Apoi Samuel Theil, 45 de ani, Johann Schuller, 19 ani, Regina Theil, născută Regius (au rămas mulţi copii), într-o tură. În sfârşit, Mösler […] , Keinzel […] de […] ani. Georg Krauss de 53 de ani  şi […] […]de […] ani, într-o tură.

11 august. Holera pare să fi dat înapoi. Azi dimineaţă Sfânta Împărtăşanie la Anna Maria Mäss, 54 de ani. Dup-amiază la ora 3 înmormântarea lui Johann Wachner, 45 de ani, apoi a lui Johann Rösler, 64 de ani. La ora 6, îngroparea lui Adolf Seibriger, de 18 ani, nu a decedat din cauza holerei.

12 august. Dimineaţa la ora 7 îngroparea Mariei Schimelbach născută Schuster. Dup-amiază la ora 3 îngroparea Annei Maria Mäss, 54 de ani (mamai Annei Maria Mäss, îngropată pe 8 august), a Reginei Groß, născută Mühsam de 43 de ani, într-o tură, apoi a lui Johann Leonhardt, de […] ani şi a lui Tr. Filp de 37 de ani, într-o tură.

13 august. La ora 7 dimineaţa îngroparea Sofiei Haltrig, născută Schneider, de 31 de ani. Apoi a Annei Maria Wermescher, născută Heinrich, de 48 de ani şi a lui Georg Gustav Binder, de 3 ani, într-o tură. Dup-amiază la ora 4 îngroparea Sofiei Fall, născută Wermescher (sora Reginei Keinzel, îngropată pe 9 august), de 38 de ani şi a Annei Maria Kloos, de 12 ani, într-o tură.

14 august. Dimineaţa la ora 7 îngroparea lui Johann Rösler de 43 de ani. Dup-amiaza Sfânta Împărtăşanie la […] Eckardt, născută Fleischer. La ora 5 îngroparea Sussanei Hermann, născută Fromm, de 73 de ani şi a Mariei Wagner născută Fromm, de 64 de ani (ambele surori).

15 august. Dimineaţa la ora 7 îngroparea Sofiei Teutsch, căsătorită Hameridner, de 53 de ani; la amiază Sfânta Împărtăşanie la […] […] (fată de pe deal care a venit cu mama ei la târg).

16 august. Înainte de masă, la ora 10, îngroparea Katharinei Scneithofer, născută Foy, de 61 de ani (nu a decedat de holeră).

17 august. Dup-amiază Sfânta Împărtăşanie la Regina Kugler căsătorită Laszlo.

18 august. Dup-amiază la ora 4 îngroparea Emiliei Kosch, căsătorită Broser, de 19 ani şi a Reginei Keinzel, văduvă Adleff, de 55 de ani, într-o tură, apoi a lui Daniel Teutschländer, de 42 ani.

19 august. Nimic.

20 august. Dup-amiaza la ora 8 îngroparea Reginei Laszlo, născută Kugler, de 31 ani.

21 august. Dup-amiaza la ora 5 îngroparea Sofiei Keinzel născută Wellmann, 31 ani; apoi a lui Johann Morascher, de 14 ani şi a Reginei Göddert, văduvă Schuller, 52 de ani, într-o tură.

22 august. Dup-amiază Sfânta Împărtăşanie la […] Schwab şi la Johann Depner. Dup-amiază la ora 4 înmormântarea Katherinei Klein, văduvă Filp, de 60 de ani (n-a decedat din cauza holerei); apoi a Reginei Schwab, văduvă Schuller, de 29 de ani (sora lui Johann Schwab, îngropat pe 8 august). Apoi a Herminei Wagner, de 5 luni (nu a decedat de holeră).

23 august. Dup-amiază la ora 5 îngroparea Karolinei Biró, născută Waldhüter, de 25 de ani (a fost îngropată la cerere în cimitirul reformat).

24 august. Dup-amiaza la ora 5 îngroparea lui Karl Bogner, de 47 de ani, apoi a lui

Johann Müller, 24 ani.

25 august. Dimineaţa la ora 7 îngroparea Jatherinei Frank, văduvă Mösler, 47 de ani, apoi a lui Johann Schuller Pal, de 65 de ani. Dup-amiaza la ora 5 îngroparea lui Samuel Wilhelm Kreisel, 72 de ani.

26 august. Dimineaţa la ora 6 Sfânta Împărtăşanie la Michael Keintzel. Dup-amiaza la ora 5 îngroparea lui Samuel Kaiser, de 52 de ani şi apoi a Louisei Urban, născută Theil, de 28 de ani.

27 august. Dup-amiază la ora 5 îngroparea  […] […] fată în casă din Ideciu de Sus, apoi a lui Michael Keinzel, de 53 de ani.

28 august. Dimineaţa la or a8 îngroparea Matildei Schatz, 25 de ani. Dup-amiază la ora 5 îngroparea lui Eduard Arz, de 8 luni, a Terezie Alzner, născută Adleff, 29 de ani.

29 august. La ora 8 îngroparea Katharinei Kloos, căsătorită Scherlinger, 40 de ani.

30 august. Nimic.

31 august. Sfânta Împărtăşanie la […]Birthler.

3 septembrie. Sfânta Împărtăşanie la […] Kaiser.

13 septembrie. Este reintrodusă clopoţirea la înmormântări.

15 septembrie. Dup-amiaza la ora 6, îngroparea lui Szász, de […] de ani.

16 septembrie. Ora 3 dup-amiază, îngroparea lui Arnold Kraus, de […] de ani.

Scrisorile adresate soacrei din Sighişoara au fost cuprinse mai târziu în memoriile preotului Kinn, intitulate Drei Generationen, nepublicate şi preluate mai târziu de la autor de către Helmutt Czoppelt, care le-a înserat în lucrarea sa, încă nepublicată, Chronik der Stadt Sächsisch-Regen in Siebenbürgen/ Rumänien, vol. 1[4].

2 august. La cererea Voastră, Vă comunic: holera a izbucnit cu o nouă putere. Astăzi au fost expuse la noi, la evanghelici, toate cele 6 cadavre. 3 bolnavi, la care am fost astăzi, n-au supravieţuit până seara. Gottfried avusese miercuri un mi cabces, dar l-a trecut cu bine, din fericire. Noi suntem sănătoşi. Hanni[5] şi cea mică[6] sunt bine. De-ar fi Hanni iar complet sănătoasă, cred că s-ar face cu puţină străduinţă. Vă mulţumesc pentru urări. Multe salutări la toţi. Gusti.

3 August, ora 11 înainte de masă. Suntem cu toţii sănătoşi. Părintele[7] a primit azi dimineaţă o lovitură, aşa că am predicat eu în locul lui. În legătură cu decedaţii despr ecare scriam ieri: am avut chiar ieri o înmormântare, pe ceilalţi îi îngropăm azi. Azi dimineaţă la ora 7 am îngropat doi (mamă şi fiu), apoi am ţinut slujba. La ora 12 au început iar clopotele să bată; dup-amiază am, avut încă 10 (spun zece) de îngropat. Deci ar fi în total 12. Pe mâine dimineaţă sunt deja doi decedaţi. Gusti.

Reghinul-Săsesc, 4 August 873, ora 11 înainte de masă. Ieri a fost o zi îngrozitoare. Face o impresie groaznică asupra oamenilor când se merge prin întregul oraş pentru a-i aduna la înmormântare. Ieri am îngropat 12 oameni, am predicat la liturghia de dimineaţă, am ţinut 4 predici de îngropăciune, am botezat un copil; am împlinit două Sfinte Împărtăşanii. Azi dimineaţă am îngropat deja doi oameni, dup-amiază ne mai aşteaptă doi. Părintel eeste ceva mai bine, noi suntem sănătoşi. Probabil că Hanni se va ridica pe picioare în zilele următoare. Vă salutăm de mii de ori. Domnul să Vă aibă în pază. Gusti.

Reghinul-Săsesc, 5 August ora 10, înainte de masă. Suntem bine. Hanni va fi cum vrea Dumnezeu, poimâine e pe picioare. Şi părintele e mai bine. Se pare că ieri holera s-a liniştit puţin: am avut doar 4 morţi – da, acum se spune doar patru – azi am îngropat deja unul, dup-amiază ne aşteaptă încă cinci, trebuie că sunt şi mulţi bolnavi. Dumnezeu ştie dacă va avea vreun sfârşit. Slavă Domnului că nu mi-am pierdut curajul în acest foc încrucişat. Rămâneţi cu bine, poate ne vedem iarăşi sănătoşi. Gusti.

Reghinul-Săsesc, 7 august, ora 10 înainte de masă. Ieri am îngropat 7 morţi; totuşi, printre aceştia doar 6 au fost bolnavi de holeră; ieri am dat Sfânta Împărtăşanie la 14 persoane, totuşi nu foarte bolnavi; oamenii încep să se pregătească în cadrul familiei. Caii părintelui  stau înhămaţi în grajd, când mă cheamă, alerg. Până aseară au fost anunţate doar doi morţi pentru astăzi, în această noapte s-au mai adăugat 3, astăzi îngropăm 5. Azi dimineaţă am îngropat o mamă cu fiul ei de 14 ani. Este multă tristeţe aici. Hedwig a avut astăzi un abces dureros. Părintele este mai bine. Noi suntem bine. Gusti. Până aseară am îngropat 35 de morţi de holeră[8].

Reghinul-Săsesc, 8 august 873, ora 1130. Acum s-a suspendat muzica şi clopoţitul la înmormântări. Mergem cu carul până în faţa morgii, apoi luăm pe rând cadavrele şi le ducem până la cimitir, ne urcăm pe car şi ne ducem în altă direcţie. Ieri am îngropat 6, azi înainte de masă deja doi, dup-amiază ne aşteaptă 12. De efort n-a murit nimeni, totuşi au fost bântuite multe case bune. Moaşa noasstră, Schobelin, a decedat, a doua, pe care am chemat-o, ar eholeră, o a treia n-am adus, la sfatul medicului, pentru că se spune că aceasta face clismă la bolnavii de holeră. Hanni a stat pe picioare puţin dup-amiază. Noi suntem sănătoşi.

Reghinul-Săsesc, 9 august 873, ora 10 45. N-am putut scrie azi mai devreme. Azi am îngropat 7 morţi, dup-amiază mai sunt încă 6 sau 7. Ieri au fost 14. Noi suntem bine, Hanni s-a ridicat acum puţin. Gusti.

Reghinul-Săsesc, 10 august 873, ora 1130. Până ieri seară am avut în total 68 de decedaţi de holeră (în 14 zile). Azi dimineaţă a fost una fosta preoteasă din Ideciu. Dup-amiază am mai avut nouă. Hanni s-a ridicat iar puţin. Suntem bine, toţi. Gusti.

Reghinul-Săsesc, 11 august 873, ora 930 înainte de masă. Azi am îngropat un mort şi am botezat-o pe Ernestine. Dup-amiază au fost mai mulţi morţi. De câteva zile holera s-a liniştit puţin. Este începutul sfârşitului sau doar un armistiţiu? Cine ştie. Oh, Tu, Mamă, pe unde vii? Nu! De mii de ori, nu! Holera n-a încetat încă. Dacă cineva din noi se îmbolnăveşte, atunci vin, mai repede nu. Dacă supravieţuim – apoi mai vedem. Mulţumită Domnului, noi suntem sănătoşi cu toţii. G.

Reghinul-Săsesc, 13 august 873, ora 1130. Poate să fie cev amai bine cu holera: ieri am avut 5 morţi. Azi înainte de masă am avut 3, dup-amiază 2, deci ar fi 5. Cu cei de azi sunt 90 de persoane, pe care le-am îngropat în 16 zile, făcând abstracţie de aceea care n-au murit de holeră. Părintelui i-a revenit boala.  Noi suntem cu toţii sănătoşi. Ernestine se comportă bine. Pa. Gusti.

Reghinul-Săsesc, 14 august 873, înainte de masă. Suntem încă bine, deşi ieri am încercat cu castraveţi şi mămăligă cu brânză, căci carnea ne-a stat în gât. Pe azi ni s-a anunţat doar un mort, p ecare l-am îngropat deja, dar pe dup-amiază s-au adăugat 3, deci vor fi 4 pe azi. Voi ce faceţi, sunteţi sănătoşi? Dumnezeu să vă păzească de holeră, e un lucru îngrozitor. Gusti.

Reghinul-Săsesc, 15 august 873, înainte de masă. Se pare că se îmbunătăţeşte situaţia cu holera. Ieri am avut trei decese, azi doar unul, pe mâine ne este declarat deja unul. Bolnavi sunt încă mulţi. Poate trece. Noi suntem sănătoşi. Gusti.

Aici se încheie ultima însemnare a predicatorului Kinn cu privire la epidemia de holeră de la Reghin, cu mult timp înaintea stingerii complete a bolii. S-a numărat printre supravieţuitorii acelor zile, atât el cât şi familia lui.

O diário do padre Gustav Fr. Kinn durante a epidemia de cólera em Reghin (1873)

-Resumo-

A epidemia de cólera do ano 1873 foi um dos mais tristes acontecimentos da história de Reens. Dos 5507 habitantes da cidade 358 ficaram doentes, dentre estes 250 (130 homens e 120 mulheres) morreram entre os dias 21 de julho e 16 de setembro de 1873.

El diario del cura Gustav Fr. Kinn durante la epidemia de cólera en Reghin (1873)

-Resumen-

La epidemia de cólera en el año fue uno de los más tristes acontecimientos de la historia de la ciudad de Reens. De los 5507 vecinos 358 se quedaron enfermos, dentre ellos 250 (130 hombres y 120 mujeres) faleceron entre los días 21 de julio y 16 de septembre del año de 1873.


[1] Friedrich Birthler jun., Die Choleraepidemie zu Sächsisch-Regen im Jahre 1873, Extras din Anuarul Societăţii de Ştiinţe Naturale din Sibiu, 1873, p. 7, tabel A

[2]Ibidem, p. 8, tabel B.

[3] Aufzeichnungen von der Choleraepidemie i.J. 1873 durch Prediger Gustav Friedrich Kinn, în Siebenbürgische Bibliothek/Archiv, Sächsisch-Regen, Band 7, A 2244, Nachlass H. Czoppelt, A VIII, 169.

[4] H. Czoppelt, Chronik der Stadt Sächsisch-Regen in Siebenbürgen /Rumänien, Siebenbürgische Bibliothek/Archiv, Nachlaß Czoppelt, A VIII, 169, Sächsisch-Regen, Band 4, I, p. 192/193.

[5] Soţia sa

[6] Fiica nou născută

[7] Este vorba de preotul bisericii evanghelice din Reghin, Johannes Kinn

[8] Notă aflată pe verso.