Lista soldaţilor regimentului 22 Infanterie Târgu-Mureş decoraţi după bătălia de la Asiago

de Dorin-Ioan RUS, şi Arthur Szábo

Angustia, vol. 8, Sf.Gheorghe, 2004, p. 151-166

Printre bătăliile primului război mondial la care au luat parte militarii regimentului 22 din Târgu-Mureş se numără şi cea de pe platoul Asiago (nordul Italiei).

Învăţătorul Izidor Todoran din Ibăneşti este unul din participanţii care s-au întors vii din această bătălie, salvând, în 1918, după dezorganizarea armatei austro-ungare, lista soldaţilor decoraţi acolo.

Izidor Todoran s-a născut la 29 mai 1898 la Ibăneşti, plasa Reghin, judeţul Mureş, fiind fiul lui Vasile şi al Palaghiei1. La data de 29 mai 1916, în ziua împlinii vârstei de 18 ani, a fost recrutat şi încorporat la Regimentul 22 de honvezi din Târgu-Mureş, ca pionier2. În ianuarie 1917 a fost transferat la compania a 12-a din regimentul 22 de honvezi, ca soldat simplu3, mergând pe frontul din Galiţia. Datorită faptului că era bun cunoscător de limba română, şi un bun caligraf, la care se mai adaugă faptul că era absolvent al şcolii silvice, devine ordonanţă, apoi furier la aceeaşi companie4. În martie 1917 este avansat fruntaş5. La începutul anului 1918 regimentul său este retras de pe frontul din Galiţia, şi în martie a fost trimis, după refacere, pe frontul italian, din Alpii tirolezi, participând în linia I a bătăliei de la Asiago6. Luptele, care au fost din cele mai importante desfăşurate pe frontul italian, începând cu data de 10 iunie şi durând mai multe săptămâni7, s-au terminat cu înfrângerea armatelor austro-ungare.

Despre desfăşurarea ei ne relatează în continuare Izidor Tudoran în Autobiografia sa, scrisă între 1977-1978. Redăm în cele ce urmează povestirea evenimentelor de pe frontul de la Asiago, intervenind la subsolul paginii cu note explicative, şi în text cu paranteze drepte, pentru a lămurii unele aspecte neclare ce apar de-a lungul naraţiunii. “Noi aici pe front o duceam foarte greu, mâncarea slabă, paraziţii ne mâncau, pericol de moarte în orice clipă. Nu puteai să faci nici o mişcare că dacă observau italienii începeau un bombardament de nu rămânea piatră pe piatră. Hrana venea noaptea la 12. Supa era apă cu puţină făină tulbure, pâinea era numai fărâmituri, cum o aduceau cu funicularul de la mari depărtări şi apoi cu căruţele şi pe cai. Când o primeam, mâncam toată odată şi până în noaptea următoare numai apă mai aveam. Eram murdari, slabi, cu păduchi, flămânzi, că nu mai semănam a oameni: – şi în pericol.

Într-o zi cam 20 de avioane au zburat peste frontul nostru; ai noştri nici nu îndrăzneau să tragă după ele. Bombardau şi distrugeau tot ce credeau că e militar. În piatră săpată aveam găuri de vulpe8, când era pericol intram acolo. Eu, comandant de grupă, cu 12 soldaţi stăteam toată ziua în adăpost sub pământ iar noaptea de pază. Într-o zi am văzut un avion italian la foarte mare înălţime de acolo a aruncat manifeste, cădeau de credeai că ninge, aşa erau de multe, am prins şi noi câteva şi scria pe ele româneşte, nemţeşte şi ungureşte, scria că de ce luptăm noi când ai noştri de acasă, mor de foame ca şi noi. Să ne predăm lor şi câte şi mai câte. Pe urmă au început să tragă cu tunurile. Noi aveam adăpostul în dosul a nişte ziduri de casă şi gaura de vulpe alăturea sub pământ. Ghiulelele au căzut în apropiere dar n-au nimerit direct în zid că ne distrugea. Noi am intrat în gaură că nu ne era frică, că nu ne mai păsa orice s-ar întâmpla, căci eram sătui de aşa viaţă şi nu mai aveam nici o speranţă să mai scăpăm de acolo cu viaţă. Aveam un sergent român care era şi el comandant de pluton. Înjura de Dumnezeu de credeai că-i nebun. De la o vreme bombardamentul a încetat iar noi am fost schimbaţi de acolo de către alt pluton deşi în mod normal încă nu trebuia să ne schimbe numai în ziua următoare (noaptea). Că de ce ne-au schimbat mai curând, nu ştiu. A venit în locul nostru alt pluton care avea comandant de pluton un sublocotenent. Noi am trecut în linia a II-a care era mai înapoi cu vreo 300 de m. Ziua următoare era un soare cald, noi dormeam în adăposturile acoperite cu scânduri şi pământ. Era ora 9 până la 2 dup-amiaza, când a încetat. Doi ostaşi s-au tras pe burtă până la linia I. Sublocotenentul, un om ca pâinea cea bună era mort, câţiva grav răniţi şi alţii răniţi mai uşor. Sublocotenentul a fost dus noaptea înapoi, răniţii la spital. La toţi ne-a părut rău după sublocotenentul nost. Dacă nu ne-ar fi schimbat, noi am fi fost în locul celor de acolo, morţi răniţi.

Apoi iar am mers în linia I, ziua când era soare cald, căci acum eram prin mai9, dădeam cămaşa jos şi adunam de pe ea paraziţii şi le dădeam drumul prin apă ce curgea în şanţ aşa vii cum erau şi erau mari şi mulţi şi nicicum nu puteam scăpa de ei. Altădată a căzut un şrapnel deasupra adăpostului nostru, unul care se bărberea a fost grav rănit la cap iar alţi doi care jucau cărţi, la fel au fost răniţi. Altădată a căzut un proiectil rătăcit într-un adăpost, toţi cei din adăpost au murit. Altă dată cad sute de proiectile, fără să moară doar unul doi oameni.

Trebuie ştiut că ofiţerii aveau popota lor şi ei primeau hrană bună şi destulă şi câte o butelie de vin la zi pe care ordonanţa le-o aducea aşa că nu aveau de ce să se plângă.

Italienii aruncau din avioane diferite obiecte ca ceasuri şi altele; omul dacă le lua în mână explodau şi te omorau. Oricât au zburat avioanele au aruncat bombe şi manifeste şi oricât trăgeau cu tunurile după ele nu numai aici ci şi pe frontul rusesc trăgeau ai noştri după ai lor şi ei după ale noastre, dar niciodată n-am văzut un avion să fie lovit şi să cadă jos deşi sute de proiectile se trăgeau după ele şi nici avioane care să se lupte între ele şi să cadă vreo unul.

Doar odată am văzut pe frontul rusesc cum un avion rusesc a zburat sus de tot şi s-a lăsat asupra unui balon al nostru şi cu o rachetă l-a aprins, a ars foarte repede. Cel care era observator acolo sus, s-a aruncat jos cu paraşuta şi nu i s-a întâmplat nimic rău. Baloane erau şi la noi şi la inamic departe înapoia frontului, acolo erau observatorii cu telefonul, şi dacă observau ceva comunicau comandanţilor care luau măsurile cuvenite. Aceasta în timpul zilei, iar noaptea aveau reflectoarele cu care cercetau tot terenul dintre fronturi şi tranşeele inamice dar, numai scurt timp căci puteau fi reperate de artilerie (un astfel de aparat a împuşcat Apostol Bologa al lui Rebreanu).

Trebuie să vă lămuresc în privinţa proiectilelor de tun. Ele erau grenade şi şrapnele, grenadele explodau când cădeau pe pământ şi făceau o groapă unde omul se putea ascunde. Acestea nu erau aşa de periculoase căci, numai dacă cădeau foarte aproape distrugeau dacă era ceva acolo, iar schijele săreau mai mult în sus şi cădeau pe pământ. Şrapnelele explodau cam la 100 m în aer şi răspândeau nişte boabe de fier cât porumbelele pe un loc larg şi-i omora pe cei pe care cădea în zona lor, căci cădeau ca şi cum ai semăna grăunţe. Mai erau şi alte omorâtoare de oameni.

Am scris în ce hal eram noi pe frontul italian şi câte suferinţă am îndurat, însă trebuie ştiut că după om, cel care suferea mai mult era calul, care şi el era rău hrănit prin frig; bieţii cai erau numai schelet, rodeau barele ce erau puse pe marginea drumurilor, cum urcau sus pe munte mulţi mureau de foame şi chiar de glonţ. Cu caii cărau la front toate cele necesare, ca alimente, muniţie, armament, tunurile, mitralierele etc. Dacă cădea vreo unul şi nu se mai putea scula apoi îl tăiau şi-l băgau la cazan pentru soldaţi ca să-l mănânce.

Pe front, inamicul face tot posibilul ca să afle situaţia adversarului şi asta nu poate, fără dacă reuşeşte să prindă un soldat de la adversar, dar cum? Se poate ca din întâmplare să se întâlnească două patrule adverse între cele două fronturi, care noaptea sunt patrulate de ambele părţi. Ai noştri aveau mare nevoie să afle situaţia din faţa companiei noastre. De la tranşeele noastre până la ale lor erau cam doi km. Pe la sfârşitul lunii mai a venit un ordin că trebuie făcut tot posibilul să se prindă cel puţin un soldat de la inamic. Ordinul a venit la compania noastră. Acum şi Borda Ioan10 era comandant de pluton, că a fost avansat între timp. El a fost destinat să formeze o patrulă de 40 de oameni şi cu el să plece şi să se apropie de inamic şi cum va şti el să prindă barem unul dacă nu doi, că dacă-s doi mai bine poţi scoate realitatea. I s-a promis că dacă va reuşi să prindă va fi înaintat în grad, va primi 20 de zile de concediu, 100 coroane, iar soldaţii câte 20 coroane, concediu şi decoraţii. Borda, care era bun militar a spus la soldaţi că cine vrea să vină cu el în patrulă să se înscrie. S-au găsit destui, şi mai ales români. A zis şi către mine să mă duc şi am mers. Într-o noapte, când era întuneric s-au adunat cei 30 de soldaţi înarmaţi cu armă, catuşe, grenade de mână, foarfecă de tăiat sârma ghimpată şi la oră fixă am plecat spre inamic, am trecut de tranşeele noastre, de sârma ghimpată împărţiţi în grupe, înainte una în dreapta şi alţii în stânga cu mare grijă şi atenţie să nu dăm peste vreo mină. Am mers până ne-am apropiat de tranşeele inamice, aici erau nişte ziduri de case şi printre ziduri o stradă. Trimite Borda câţiva soldaţi înainte iar noi stăteam gata la capătul străzi. Vin soldaţii înapoi şi spun că o patrulă vine pe stradă înainte spre noi. Am aşteptat să vină, şi când a fost la 10 m de noi, Borda strigă: “halt verda, aj ki vagy” (Stai, cine eşti!) căci s-ar fi putut întâmpla să fie o patrulă amică. Ei s-au oprit şi au tras dar au şi luat-o la fugă înapoi. Au tras şi ai noştri, unul din ei a fost rănit prin braţ, şi fugind înapoi printre ziduri s-a rătăcit. Ai noştri au înconjurat şi l-au prins pe acesta rănit. I-au luat arma şi prins de ambele braţe de doi soldaţi, n-a mai scăpat, atâta a zis: “Camarad, camarad”, căci era francez, nu italian. Ne-am adunat toţi şi când am văzut că nu lipseşte nimeni, în paşi grăbiţi ne-am îndreptat spre tranşeele noastre. Am avut mare noroc că nu ne-au observat, iar pe când ne-au căutat cu reflectoarele noi am fost dincoace de linia noastră.

Deci un singur soldat prins. Dacă Borda era sigur că sunt italieni, îi prindeam pe toţi, dar n-a fost sigur şi de aceea i-a somat şi le-a cerut parola. Pentru acestă ispravă importantă Borda a fost avansat „ajutor de sublocotenent”, cel mai mare grad pe care putea să-l aibă un ostaş fără liceu. A primit concediu, 100 de coroane şi o decoraţie. Eu am primit o decoraţie clasa a II-a de argint şi 20 de coroane. Ceilalţi, toţi câte 20 de coroane şi câte o decoraţie. Dacă prindeam mai mulţi primeam toţi şi concediu. Dar, după decoraţia de argint primam câte 7 coroane pe lună.

Era la noi la companie un zaslos (stegar) care era ungur din Budapesta şi zicea că el va arăta că va face mai mult decât noi că noi ce nimica toată am făcut.

La vreo săptămână după aceea s-a prezentat că vrea să meargă el cu 100 de oameni să prindă mai mulţi inamici. A mers dar n-a apucat să se depărteze bine de linia noastră că reflectoarele au fost pe ei şi au fugit toţi înapoi care cum a putut. Astfel s-a încheiat isprava domnului din Budapesta.

Fiindcă frontul era fixat bine pe loc şi ca să se mai cureţe apoi în fiecare săptămână, erau trimişi câte un pluton înapoi la regiment la vreo 15 km unde erau barăci de odihnă şi etuvă pentru depozitare. Dădeam toate hainele jos de pe noi, le legam cu mantaua laolaltă şi le băgam la etuvă unde slobozeau aburii fierbinţi ca să omoare p[ăduchii] dar nu prea mureau, că mulţi mai trăiau şi după ce-i scoteam. Aici [ne-]am odihnit câteva zile apoi am plecat iarăşi de unde am venit. Acum am văzut tunul de 42 cm care avea proiectilul cât omul. Tot regimentul a fost retras înapoi în munţi pentru odihnă iar în locul nostru au venit alţii. Cam 10 km mai înapoi de linia de foc. Aici prin pădure era plin de tunuri şi muniţie, oameni şi cai, unguri şi nemţi. În acest timp, cam la începutul lui iunie 1917 telefonistul Carol Ferencz a primit 15 zile concediu şi l-am rugat să meargă pe la părinţii mei să-mi ducă o scrisoare şi un veston ce-l aveam eu mai mult să-l am pe când voi merge eu în concediu. A plecat, dar la noi acasă n-a mers şi nici scrisoarea şi vestonul nu le-a dus dar, nici nu m-am mai întâlnit cu el niciodată, pe când m-am întors eu din armată, a fost plecat din Gurghiu. A avut mare noroc că după ce a plecat el în concediu pe când mi-ar fi venit rândul şi mie s-a oprit.

A venit ordin că la 15 iunie începe ofensiva pe întreg frontul italian, iar eu de data asta am fost fără noroc căci din ofensiva aceasta puţini vor mai scăpa cu viaţă.

Pregătirile pentru ofensivă au fost mari, armată multă, tunuri, avioane, noi în rezervă ca să intrăm direct în foc. 15 iunie a sosit; la ora 2 noaptea a început bombardamentul cu toate tunurile. Noi cu arma, 200 de cartuşe, grenade, ½ l de rom în ploscă, 2 conserve, ţiboc11, slănină, pâine, în sacul de merinde. Sub bătaia tunurilor am plecat până am ajuns în şanţurile din linia întâi de foc. Aici ne-am oprit iar la ora 8 când toate tunurile au încetat mii de tunuri care nu se mai auzeau sunetele decât un vuiet ca o apă mare când vine. Inamicul a stat ascuns în cazemate şi n-a tras de loc. Tunurile uşoare ale noastre au înaintat până în linia I. Ne spuneau înainte de ora 8 că italienii sunt complet zdrobiţi, ca să mergem înaite fără frică. La ora 8 fix a sunat comanda „Baioneta pe armă, sus şi înainte”. Ne-am ridicat, atunci am văzut că parcă numai oameni au plecat. Înainte, înapoi, la stânga şi la dreapta valuri, valuri de soldaţi înaintau spre inamică pe câmpul gol şi fără adăposturi. Ne-au lăsat să ne apropiem până la 100 m de tranşeele lor. Atunci, ca la un semn, au început mitralierele, tunurile, iar de sus au apărut avioanele. Zburau corpurile de oameni pe sus, toată lumea la pământ culcat în iarba mare ce era, în scurt timp n-am mai văzut nici un om. Tunurile şi mitralierele au continuat pentru că noi eram pe deal iar ei pe vale. Noi, fără nici o acoperire, ei în tranşee de piatră. N-a fost aşa cum ne-au spus tunarii că i-au distrus complet. Au mai tras şi cu proiectile cu gaze. Se auzeau vaiete şi strigăte de ajutor dar nimeni nu mai îndrăznea să facă vreo mişcare, că mitralierele erau pe el. Din cei 12 soldaţi din grupa mea mai aveam lângă mine [4], ceilalţi au căzut morţi şi răniţi. Stăteam lipiţi de pământ. Odată simt o lovitură în casca de pe cap, un cartuş a nimerit cu câţiva milimetri mai la dreapta de mijlocul căştii. Că dacă venea din plin front trecea prin fier ca prin varză şi deci şi prin cap. Lovitura a fost puternică şi m-a speriat rău. Am luat casca jos şi am zis către Rus Ciril de lângă mine: „Nu curge sânge?” A spus „Nu”, am pus pe cap casca şi am stat nemişcat până când s-a înserat, de dimineaţă de la ora 8. Când era pe la amiază încă am avut poftă de mâncare, am luat sacul de merinde şi am mâncat.

După ce s-a înserat am zis către soldaţii de lângă mine să ne retragem încet câte unul pe burtă. Unul Şara Mihai din Gurghiu s-a ridicat prea sus ca să sară într-o groapă de tun; a fost nimerit în burtă de un glonte [şi] am mai rămas doar cu trei soldaţi. La ora 20 am ajuns la o grămadă mare de piatră zdrobită, după care erau toţi care au mai rămas din compania noastră. Aici era comandantul companiei şi Borda. De fapt, numai eu din grupa mea am fost mai înainte trimis. Borda zice: „Tu eşti Izidor, am auzit că eşti mort”. Şara se auzea strigând după ajutor din groapa de tun. S-a înserat de-a binelea, inamicul nu ne mai vedea. Împreună cu Borda am trimis nişte soldaţi să-l ridice pe Şara şi să-l ducă înapoi. Apoi noi toţi care eram vii ne-am ridicat şi cu paşi grăbiţi ne-am retras înapoi, cei morţi au rămas care pe unde au picat. Altă armată venea înainte pentru a ne înlocui pe noi. Au venit husarii cu armele lor în bandulier şi râdeau de noi văzân-du-ne în ce hal suntem. Au ocupat poziţia în front dar, în ziua următoare au început italienii un bombardament puternic pe ei, aşa că seara am fugit înapoi care cum am scăpat, dar noi n-am râs de ei numai i-am întrebat de ce şi vin înapoi?

Noi ne-am reîntors la echipament şi a luat fiecare pe-a lui dar furierul nu era nicăieri, n-am mai răspuns la apel decât 40 de oameni din cei 220 câţi eram de toţi când am intrat în foc. Zice Zelig Istvan către mine să caut hârtie şi să întocmesc liste cu cei prezenţi şi cu cei dispăruţi căci registrul companiei a fost la furier şi nu s-a mai găsit. Deci circa 6 luni n-am fost furier, pe urmă iarăşi am ajuns furier. Trebuie ştiut că în caz de luptă furierul e în front cu ceilalţi. După ce ne-am adunat pe un vârf de munte, [şi] am făcut listele cu cei prezenţi şi cei lipsă, am primit ordin să ne retragem la regiment unde muzica militară cânta marşul, dar mulţi nu l-au mai auzit.

Ofensiva armatelor noastre a eşuat, a fost cea mai mare ofensivă pe întreg frontul italian. În alte părţi, unde ai noştri au reuşit să înainteze, au fost respinşi cu mari pierderi12.

După retragerea de pe frontul italian, regimentul 23 a fost trimis în Croaţia, la Osijek, pe Drava, pentru refacere. Acolo s-au întocmit listele pentru decorarea celor din luptele de la Asiago, precum şi o fotografie de grup13. Până în octombrie, când a izbugnit revoluţia în Ungaria, au fost din nou plecaţi pe frontul italian14.

Documentul de mai jos, ce conţine lista soldaţior din regimentul 23 din Târgu-Mureş decoraţi după bătălia de la Asiago, a fost salvat de către Izidor Todoran la Budapesta. El relatează acest aspect în monografia sa: Aveam la mine cufărul cu actele companiei. Ce să fac cu el? I-am scos din el registrul matricolă şi tabelele cu decoraţiile. L-am răsturnat jos, când stătea trenul, am luat toate hârtiile şi le-am dat foc, astfel am scăpat de ele; registrul şi tabelele le-am pus în raniţă15.

Nr. 206

Anexă la ordinul 294

Decoraţii: 1918

Poşta militară 290 din 20 octombrie 1918

Listă nominală a decoraţiilor nr III

Se acordă, în semn de recunoştinţă, pentru vitejia şi atitudinea neînfricată în bătălia de la Asiago

Ordinul de decoraţie nr. 10

Medalie de argint pentru vitejie clasa I

Numele Gradul militar

Subdivizia

Anul naşterii şi al decoraţiei

Domiciliul Corp de trupă
Kovács Gáspár plutonier compania 12 1879 – 1900 Košice (CS) 9
Háber Viktor sergent 1891 – 1913 Săcărâmb 23
Demény Gábor soldat 1879 – 1901 Lupeni 22
Opra János soldat 1896 – 1915 Vişinelu 22
Sárosi Gáspár fruntaş. compania 10 1888 – 1915 Siculeni 22
Boross Viktor fruntaş compania 10 1898 – 1917 Sântioana (HR) 22
Ignicán István soldat compania 10 1897 – 1916 Fehérdi (HU) 22
Cătina József soldat compania 10 1899 – 1917 Archiud 22
Olár Vazul soldat compania 10 1890 – 1914 Corbeşti (HR) 22
Tóth István soldat compania 10 1898 – 1916 Kistelek (HU) 22
Vulkán Gergely soldat compania 10 1898 – 1916 Bilbor 22
Scridon Sándor stegar compania 3 1880 – 1901 Chiheru de Sus 22
Nemes László soldat 1898 – 1910 Someşu Cald 22
Legát Lajos soldat 1897 – 1915 Budapesta 22
Guzsaj András fruntaş compania 10 1898 – 1915 Fóth (HU) 22
Ferenczi Mihály fruntaş compania 10 1898 – 1916 Gheorgheni 22
Diós József soldat compania 10 1898 – 1916 Ciba 22
Kicsi Péter soldat compania 10 1898 – 1917 Voşlăbeni 22
Lunka Miklós soldat compania 10 1896 – 1915 Cetatea de Baltă 22
Székely Ágoston soldat compania 10 1896 – 1916 Ciumani 22
Vişea Illés soldat compania 10 1898 – 1916 Şeica Mică 31
Virginiás György soldat compania 11 1896 – 1916 Măriuş 22

Medalia de argint clasa a II-a pentru vitejie :

Lörinczi Andor Árpád stegar compania 11 1895 – 1916 Budapesta 22
Hesfeleán Mihály sergent. batalionul III. 1891 – 1912 Cotuş 22
Botoser János soldat compania 12 1873 – 1894 Papiu Ilarian 22
Szabó Antal soldat compania 12 1874 – 1897 Lazarea 22
Mátyás György soldat compania 12 1883 – 1914 Poiana Vadului 22
Pelchoffer Menyhért fruntaş batalionul I 1893 – 1914 Hunyadfalva (HU) 4
Horváth Dezsö sergent. compania 11 1898 – 1916 Ditrău 22
Iványi Gábor fruntaş compania 12 1874 – 1915 Kiskufólegyh. (HU) 24
Gligor János soldat compania 12 1876 – 1898 Păuca 22
Nagy Gedeon soldat compania 12 1894 – 1915 Maia 22
Szász Sándor soldat Regimentul 1 1876 – 1897 Ulcani 22

Medalia pentru vitejie clasa I, pentru a doua oara:

odinul 11 pentru decoratii:

Usinkó György soldat compania 12 1899 – 1917 Dâmbu 22

Medalia de argint clasa I pentru vitejie:

Ilién Juga soldat compania 2 1898 – 1916 Oroszdános (HU) 22
Jankócsi János soldat compania 2 1898 – 1908 Mărtănuş 22
Kozma Traján soldat compania 2 1896 – 1915 Lupşa 22
Mezei József soldat compania 2 1876 – 1898 Ditrău 22
Máté Antal soldat compania 2 1898 – 1916 Căpâlniţa 22
Todor József II. soldat III mitraliere 1875 – 1897 Romcel 22
Vrba Nándoy soldat 1898 – 1916 Budapesta 1
Szakács József plutonier compania 2 1891 – 1912 Brâncoveneşti 22
Gáspár Géza caporal compania 2 1898 – 1916 Gheorgheni 22
Kovács Imre caporal 1898 – 1916 Hódmezövásárhely (HU) 22
Kosztánty Illés caporal compania 2 1877 – 1898 Soporu de Câmpie 22
Szabó Ignác caporal compania 2 1895 – 1916 Gheorgheni 22
Kelemen Ődön stegar compania 4 1878 – 1900 Săcele 24
Joszip Pál soldat 22 asalt 1898 – 1916 Giula 22
Kiss Imre soldat 1898 – 1916 Cornesti (MS) 22
Lackó Imre soldat 1896 – 1916 Remetea 22
Moldován Demeter soldat 1898 – 1916 Topliţa 22
Mán Demeter soldat 1898 – 1916 Mezögalambod (HU) 22
Másztilák János soldat 1899 – 1917 Strba (CS) 22
Nagy István soldat 1898 – 1916 Band 22
Papp István soldat 1897 – 1916 Mezőkisfalud (HU) 22
Padasovszky András soldat 1898 – 1916 Alag (HU) 22
Sütö Demeter soldat 1898 – 1916 Mediaş 22
Sztroka Károly soldat 1897 – 1916 Törökhuta (HU) 22
Triff János soldat 1895 – 1915 Kolàre (CS) 22
Vodos Mihály soldat 1898 – 1916 Crasna 22
Mihály Miklós caporal 1895 – 1915 Mugeni 22
Imre Sándor caporal 1895 – 1915 Cluj 21
Méhész Ferencz soldat 1891 – 1915 Ujhartyán (HU) 1
Tóth Elek soldat 1899 – 1917 Sărăţeni 22
Fávrán Ferencz soldat 1882 – 1916 Érd (HU) 17
Gál János soldat 1896 – 1913 Kispetrős (CS) 5
Márk István soldat 1898 – 1916 Feneşel 21
Farkas Géza soldat 1894 – 1915 Jászapáti (HU) 17
Pusi György soldat 1897- 1916 Moldoveneşti 21
Todorán Izidor fruntaş compania 12 1898 – 1916 Ibăneşti 22
Fekete Albert soldat compania 12 1898 – 1916 Bucova 22
Koszti János soldat compania 12 1899 – 1917 22
Jovicsin Vitamil soldat compania 2 1898 – 1916 Sanad (YU) 22
Kiss Lajos soldat compania 2 1896 – 1916 Câmpeniţa 22
Kiss János soldat compania 2 1896 – 1917 Ulieş 22
Morár Aurel soldat compania 2 1898 – 1916 Luieriu 22
Morár János soldat compania 2 1896 – 1916 Chinari 22
Palkó Dénes soldat III mitraliere 1886 – 1909 Ocna de Sus 22
Sütö István plutonier tunar compania 2 1880 – 1901 Târgu Mureş 22
Kecskés Sándor sergent compania 2 1897 – 1915 Sărmaş 22
Csomor Árpád caporal compania 2 1890 – 1914 Lutiţa 22
Hideg Ferencz caporal compania 2 1875 – 1896 Gheorgheni 22
Páll János caporal compania 2 1890 – 1916 Gheorgheni 22
Radó Lászlo stegar I mitraliere 1897 – 1915 Budapesta 22
Jaczkó Rezsö soldat 22 asalt 1897 – 1915 Eperjes (HU) 22
Kurner Bálint soldat 1887 – 1915 Pura (HU) 22
Kiss Miklós soldat 18 – 1915 Vácz (HU) 22
Mann Traján soldat 18– 1915 Dretea 22
Márton Károly soldat 18– 1916 Verveghiu 22
Molnár Ferencz soldat 1898 – 1916 Glodeni (MS) 22
Mihály József soldat 1898 – 1916 Törhely (HU) 22
Padureán Pál soldat 1888 – 1916 22
Román István soldat 1899 – 1917 22
Rend Elek soldat 1898 – 1916 Mezöbáld (HU) 22
Sütö János soldat 1895 – 1914 Niraj 22
Tóth Márton soldat 1898 – 1916 Algyö (HU) 22
Vincze Mihály soldat 1898 – 1916 22
Schuster András plutonier. 1895 – 1915 Şomartin 24
Margineán Miklós caporal 1895 – 1915 Veştem 23
Mucs Mihály fruntaş 1898 – 1916 Meregyés (HU) 21
Horváth Vendel soldat 1899 – 1917 Acsa (HU) 17
Baftha János soldat 1899 – 1917 Magyarsukal (HU) 21
Vincse B. Pál soldat 1897 – 1917 Văleni 21
Szász János soldat 1896 – 1916 Seuca 21
Farkas István soldat 1898 – 1916
Szokoleán János soldat 22 asalt 1897 – 1917 Sântămărie 21
Rusz Korillán fruntaş compania 12 1898 – 1917 Barboşi
Kulcsár Ágoston soldat compania 12 1896 – 1915 Ulieş 22

Balsán Áron

soldat

compania 12

1898 – 1916

Rus

22

Andor János soldat compania 12 1898 – 1916 Cuşmed 22
Levál Mihály soldat compania 12 1898 – 1916 Kisdorozsma (HU) 22

Medalia de argint de vitejie clasa a II-a pentru a doua oara:

Elekes Zakariás soldat compania 11 1898 – 1916 Căpâlniţa 22
Karika Aurél soldat compania 11 1896 – 1915 Mănăşturel 32
Dordea János soldat compania 8 1880 – 1917 Ocna Sibiului 22
Csergö Antal caporal compania 8 1894 – 1914 Lazarea 22
Zsukán Demeter soldat 1877 – 1901 Miheşu de Câmpie 22
Bugnár Miklós soldat compania 1 1878 – 1900 Teaca 22
Herceg Ábrahám soldat compania 12 1880 – 1904 Loszég (HU) 22
Makaria Párténie soldat compania 12 1896 – 1916 Novaj 22
Vidám János soldat compania 12 1875 – 1898 Bogata de Mureş 22
Csonka György sergent II mitraliere 1892 – 1913 Bicazu ardelenesc 22
Papp Jakab fruntaş II mitraliere 1895 – 1915 Căpuşu de Câmpie 22
Tamás János soldat compania 12 1891 – 1915 Inlăceni 22
Alman Tamás soldat regimentul 1 1888 – 1910 Săcădate 23
G gényi Károly soldat compania 12 1892 – 1913 Corbeşti 22
Margineán Pánfilimon soldat compania 3 1876 – 1897 Budeşti 22
Balló József soldat compania 1 1878 – 1901 Lunca Mureşului 22
Sebestyén Gábor soldat 1884 – 1914 Stejeriş 22
Rácz Evián soldat 1896 – 1915 Sărmăşel 22
Drencza Antal soldat I mitraliere 1885 – 1915 Radna Veche 23
Trucza János caporal I mitraliere. 1882 – 1903 Lopadea Veche 22
György Ferencz soldat I mitraliere 1884 – 1915 Topliţa 22
Lajó István soldat I mitraliere 1897 – 1915 Felsödobos (HU) 22
Cseusán Gábor caporal compania 4 1895 – 1915 Moişa 22
Tóth Sándor fruntaş compania 4 1898 – 1916 Csany (HU) 22
Krukenfelner Antal soldat compania 11 1897 – 1915 Csobánka (HU) 22
László Péter soldat compania 8 1880 – 1914 Moreşti 22
Császár Ferencz sergent 1894 – 1914 Frata 22
Bartha Kelemen János soldat 1897 – 1915 Apalina 22
Buta József soldat compania 1 1894 – 1914 Sântimbru (HR) 22
Kiss József soldat compania 12 1898 – 1916 Szeged 22
Szurdu László soldat compania 12 1885 – 1906 Alsóbolyos 22
Zsarzs Todor soldat compania 12 1896 – 1915 Cristuru Secuiesc 22
Bátya Miklós Maistru armurier II mitraliere 1894 – 1914 Iernuţeni 22
Benkö György caporal batalionul I 1894 – 1914 Târgu Mureş 22
Pap Zsigmond soldat 1878 – 1899 Porumbenii Mari 22
Bunika György soldat 1876 – 1897 Ormeniş 24
Simon Lajos soldat 1895 – 1915 Suseni (HR) 22
Petrovics József fruntaş III mitraliere 1890 – 1911 Fiume 19
Csala István soldat 1893 – 1916 Ciumani 22
Hujber János soldat 1897 – 1917 Nagyhantos (HU) 17
Ruzsa József soldat 1894 – 1915 Câlnic 23
Veress József sergent I mitraliere 1892 – 1913 Ivăneşti 22
Bertus János fruntaş I mitraliere 1897 – 1915 Fóth (HU) 22
Hertely András soldat I mitraliere 1893 – 1915 Sződ (HU) 22
Fodor Sándor sergent compania 4 1895 – 1915 Şopteriu de Câmpie 22
Darvas Lajos caporal compania 4 1898 – 1916 Cetăţuia (HR) 24
Moldován János soldat tehnic 1890 – 1914 Voiniceni 22

Medalia de argint clasa a II-a pentru vitejie :

Sánta Mihály soldat III mitraliere 1898 – 1916 Deszk (HU) 24
Fodor József I. soldat 1893 – 1914 Valea Strâmbă 22
Kiss János soldat det. de asalt 1897 – 1915. Mező-Tur (HU) 22
Flórea Szilárd soldat compania 11 1898 – 1917 Archiud 22
Jencsi Gergely soldat compania 11 1891 – 1915 Sântimbru (HR) 22
Kingya Miluk soldat compania 11 1883 – 1916 Chinciuş 22
Kotora Konsztantin soldat compania 8 1894 – 1916 Borla 22
Miki Kirilla soldat compania 8 1879 – 1916 Răzoare 22
Sztojka Miklós soldat compania 8 1898 – 1916 Bănişor 22
Szederjesi Gergely soldat compania 8 1898 – 1916 Turdeni 22
Toma György soldat compania 8 1882 – 1916 Vălenii 22
Gligor Miklós soldat compania 8 1875 – 1896 Balkács (HU) 22
Jánk Tamás soldat compania 8 1898 – 1915 Csereki (HU) 22
Kurtyán János soldat compania 8 1898 – 1916 Füményes (HU) 22
Kacsó Sándor soldat compania 8 1882 – 1903 Şincai 22
Szilágyi Sándor soldat compania 12 1899 – 1917 Sărmaş 22
Bogos Gergely soldat 1899 – 1917 Lăzarea 22
Kercsó Lajos soldat 1893 – 1916 Joseni 22
Filip János soldat compania 2 1888 – 1915 Turnu Roşu 23
Gliga Lászlo soldat compania 2 1882 – 1914 Marosfüleháza (HU) 23
Krecár János soldat compania 2 1898 – 1916 Lupşa 23
Kapota Péter soldat compania 2 1898 – 1916 Mărgău 22
Kristóf Lajos soldat compania 2 1883 – 1905 Dumbrăveni 22
Loka Illés soldat compania 2 1890 – 1916 M.szombattelke (HU) 22
Major János soldat compania 2 1878-1903 Chimitelnic 22

Merza Demeter

soldat

compania 2

1895 – 1915

Becas

22

Soós Sándor

soldat

III mitraliere

1897 – 1915

Solnoc

23

Kádár Dénes

soldat

22 asalt

1896 – 1916

Mogersdorf (A)

22

Feurgyán Tamás

soldat

compania 11

1877 – 1916

Barecz

2

Graur Demeter soldat compania 11 1893 – 1917 Milăşel 22
Ilie Konsztantin soldat compania 11 1874 – 1915 Corvadia 22
Koncz Dániel soldat compania 11 1897 – 1916 Fântânele 22
Légián Todor soldat compania 8 1892 – 1916 Budeşti 21
Mátyás István soldat compania 8 1897 – 1917 Keményfalva (HU) 22
Sztancs Valér soldat compania 8 1880 – 1915 Chinari 22
Sándor András soldat compania 8 1899 – 1916 Feketesebes (HU) 22
Borboia András soldat compania 8 1874 – 1915 Majsa (HU) 22
Hutine Antal soldat compania 8 1886 – 1916 Visuia 22
Kosztros János soldat compania 8 1874 – 1895 Hrbfa 22
Kovács Mátyás soldat compania 8 1874 – 1915 Bačko Petr. Selo (YU) 22
Kovács Lajos soldat compania 8 1899 – 1917 Corund 22
Tóth György soldat compania 12 1897 – 1916 Sighişoara 21
Kovács Antal soldat 1897 – 1916 Satu Mare (HR) 22
Lászlo József soldat 1878 – 1910 Crişeni 22
Ghibu János soldat compania 2 1875 – 1915 Piaanu de Sus 22
Krebeldean Mihály soldat compania 2 1874 – 1897 Dedrad 22
Kukujet Liviusz soldat compania 2 1896 – 1916 Ulieş 22
Koncz Gábor soldat compania 2 1896 – 1915 Cozma 2
Kálló Jenö soldat compania 2 1885 – 1917 Suseni (MS) 22
Malomfalvi János soldat compania 2 1891 – 1915 Mădăraşu de Câmpie 22
Miklós Mihály soldat compania 2 1898 – 1917 Hetzásd (HU) 22
Müller Antal soldat compania 2 1898 – 1916 Tomnatic 22
Petku Miklós soldat compania 2 1881 – 1902 Alioş 22
Csapó Árpád soldat compania 1 1897 – 1917 Báródremete (HU) 22
Feit Antal soldat compania 1 1884 – 1916 Báttaszék (HU) 17
Gertner Mihály soldat compania 1 1884 – 1915 Brădeni 24
Kopás György soldat compania 1 1874 – 1896 Vălenii 22
Pópa Péter soldat compania 12 1880 – 1915 Folysza (HU) 22
Sztán Isztrátye soldat compania 12 1876 – 1896 Deal (AB) 23
Kalapács Mózes sergent II mitraliere 1889 – 1914 Zetea 22
Major Sándor caporal 1889 – 1905 Găleşti 22
Erdei Gyula fruntaş 1895 – 1915 Zeghalom (HU) 22
Aszalós Lajos soldat 1896 – 1915 Gruişor 22
Ábrahám Dénes sergent batalionul I 1874 – 1895 Zetea 22
Májer János soldat 1884 – 1915 Unirea (HD) 22
Horváth Károly soldat 1880 – 1914 Tisza-Kerecsény (HU) 21
Manchen Mihály caporal compania 10 1895 – 1915 Nadeş 22
György Ignácz fruntaş compania 10 1890 – 1916 Gheorgheni 22
Gyuráncsik Balázs fruntaş compania 10 1898 – 1916 Lajosmizse (HU) 1
Csupir Nikita soldat compania 10 1898 – 1916 Topliţa 22
Dregics Nekifor soldat compania 10 1897 – 1915 Dumitra (BN) 23
Farkas József soldat compania 10 1891 – 1915 Tápiósáp (HU) 22
Szilágyi Albert soldat compania 12 1897 – 1915 Dévaványa (HU) 22
Isa Demeter plutonier det. de asalt 1888 – 1909 Sângiorgiu de Pădure 22
Dinga Mihály caporal 1894 – 1914 Crasna 22
Szabó Károly fruntaş 1893 – 1914 Carastelec 22
Bálint Ferenc soldat 1899 – 1917 Beclean 22
Bende Pál soldat 1899 – 1917 Kunhegyes (HU) 22
Domine Jusztin soldat 1895 – 1914 Radna Nouă 22
Gáspár István soldat 1898 – 1916 Săcăreni 22
Illés Ignácz soldat compania 3 1898 – 1916 Lazarea 22
Cătina András soldat compania 3 1895 – 1915 Orosfaia de Câmpie 22
Kacsó Maxim soldat compania 3 1872 – 1915 Leşnic 22
Kriska János soldat compania 3 1894 – 1916 Albeşti 22
Lupşa János soldat compania 3 1897 – 1915 Boroşneu Mic 24
Groszfeld Áron soldat batalionul 3 1898 – 1916 Becser (HU) 22
Kósa András soldat 1894 – 1916 Topliţa 22
Csutak Péter caporal comp. de tunari 1889 – 1914 Topliţa 22
Váradi János soldat compania 7 1881 – 1915 Sânmihaiu Almaşului 22
Zsiros Imre caporal comp. de tunari 1895 – 1915 Füzesgyarmat (HU) 22
Mathé Mihály sergent III mitraliere 1880 – 1901 Eremitu 22
Oaliga József caporal 1899 – 1917 Debrecen 3
Fernolend János fruntaş 1897 – 1915 Albeşti 24
Szallai Ede fruntaş 1891 – 1914 Petroşani 23
?ikli János soldat 1897 – 1915 Cinkota (HU) 22
Stégner Pál fruntaş compania 1 1897 – 1915 Uj-Hartyán (HU) 22
Juhos Márton fruntaş compania 1 1899 – 1917 Paltca 22
Ádám György soldat compania 1 1898 – 1916 Codlea 24
Bocska Miron soldat compania 1 1897 – 1916 Băgaciu (CJ) 22
Hajduk Dániel soldat compania 12 1897 – 1916 Lancrăm 22
Szabó Mózes soldat 1897 – 1915 Mereşti 22
Szabó Izidor soldat 1898 – 1916 Vidin (BU) 22
Benyocki János soldat 1899 – 1917 Mugeni 22
Simon Domokos soldat 1898 – 1917 Corund 22
Bosnyák Miklós soldat compania 5 1891 – 1916 Mohács 23
Barb György soldat compania 5 1879 – 1900 Cărpiniş (AB) 21
Csizmás Péter soldat compania 5 1879 – 1903 Jégerfalva (HU) 22
Dara György soldat compania 5 1899 – 1917 Lada (CS) 9
Fogarasi János soldat compania 5 1875 – 1899 Pădureni (MS) 22
Balázs Sándor soldat compania 12 1896 – 1917 Criţ 22
Kun Demeter soldat 1898 – 1916 Timişoara 22
Bába Demeter soldat 1898 – 1918 Grânari 24
Zsigán Tivadar soldat 1897 – 1917 Doldalag (HU) 22
Járai Imre soldat 1899 – 1917 Orosfaia 22
Dezsenár Szilárd soldat 1893 – 1916 Brézsa (HU) 23
Hordován István sergent compania 7 1877 – 1898 Telciu 32
Targyán Kálmán caporal compania 7 1897 – 1915 Budapesta 22
Lucza András fruntaş compania 7 1898 – 1916 Illiaš (CS) 22
Bucz Román fruntaş compania 7 1897 – 1916 Ulies (HD) 22
Ondász György soldat compania 2 1880 – 1897 Hrišovce (CS) 9
Bonta Todor soldat compania 1 1897 – 1916 Markadin (HU) 22
Furduj Irimie soldat compania 1 1898 – 1916 Szászhidvég (HU) 22
Feleki Dániel soldat compania 1 1878 – 1901 Criţ 22
Gyikon Péter soldat compania 1 1892 – 1915 Fărcădin 23
Moldován Antal soldat compania 12 1887 – 1915 Bandu de Câmpie 22
Sugár Pompei soldat compania 12 1897 – 1916 Sărmăşel 22
Zburcsa János soldat compania 12 1879 – 1909 Topliţa 22
Máthé Sándor soldat compania 10 1897 – 1917 Păingeni 22
Kurta Péter fruntaş II mitraliere 1889 – 1912 Papiu Ilarian 22
Miss György fruntaş 1888 – 1910 Cheţani 22
Godán Árpád Maistru armurier batalionul 1 1873 – 1915 Budapesta 3
Grosz Andornik caporal 1895 – 1915 Stoieneasa 23
Balogh László soldat 1892 – 1913 Peştişu Mare 23
Far János soldat 1885 – 1915 Uila 22
Ogner János fruntaş compania 10 1898 – 1915 Cristian (SB) 23
Bartalis Ambrus fruntaş compania 10 1897 – 1916 Ciumani 22
Biris Simon soldat compania 10 1898 – 1916 Şieu (BN) 22
Cseh Ferencz soldat compania 10 1895 – 1915 Pădureni (MS) 22
Delián Vazul soldat compania 10 1894 – 1916 Căpuşu de Câmpie
Fehér István soldat compania 10 1896 – 1915 Dobeni 22
Hajnal Domokos soldat compania 12 1891 – 1915 Atid 22
Belényesi Sándor soldat 1895 – 1915 Soroksárpéteri (HU) 22
Krajcsovszki János caporal det. de asalt 1897 – 1915 Kerekegyháza (HU) 22
Csatlós Ferencz caporal 1882 – 1903 Lunca Mureşului 22
Molnár László fruntaş 1896 – 1915 Cuşmed 22
Baconi Béla soldat 1897 – 1916 Cluj 22
Bizsi Dénes soldat 1899 – 1917 Satu Mare (HR) 22
Fedor András soldat 1898 – 1916 Kížová Ves (CS) 22
Gyermán Demeter soldat 1898 – 1916 Blăjel 22
Juhos Márton soldat compania 3 1876 – 1899 Chesău 22
Kiss János soldat compania 3 1877 – 1898 Chesău 22
Kormány Miklós soldat compania 3 1888 – 1916 Şalcău 22
Ludusán Miklós soldat compania 3 1897 – 1916 Visuia 22
Csorba Jakab soldat compania 7 1888 – 1916 Giaca 2
Barna János soldat compania 12 1898 – 1916 Algyó (HU) 24
Valenta Lajos soldat 1894 – 1914 Szeged 22
Bertia Simon soldat batalionul 3 1888 – 1909 Batoş 22
Brokk János caporal compania 8 1884 – 1905 Dârjiu 2
Moldován Tamás soldat compania 7 1897 – 1916 Budeşti 22
Bancsi János fruntaş batalion tunari 1894 – 1914 Mezőház (HU) 22
Szakács Dénes caporal III mitraliere 1897 – 1915 Ernei 22
Fodor Kis András fruntaş 1896 – 1915 Vişea 22
Brán Péter soldat 1897 – 1915 Peştişu Mare 23
Kossulecz István fruntaş compania 1 1877 – 1896 Cristian (BV) 24
Simó György fruntaş compania 1 1898 – 1916 Căpâlniţa 22
Udvar György fruntaş compania 1 1894 – 1915 Vaida-Cămăraş 22
Buksa János soldat compania 1 1880 – 1916 Pălatca 22
Bács István soldat compania 1 1898 – 1916 Lunca de Jos 24
Borbély György soldat compania 12 1897 – 1916 Bogata de Mureş 22
Borsos György soldat 1899 – 1917 Teaca 22
Portik János soldat 1889 – 1916 Vaida-Cămăraş 22
Flórika János soldat 1898 – 1916 Valea Strâmbă 22
Pancza Gergely soldat compania 5 1888 – 1915 Tătârlâua 24
Budai Flóra compania 5 1898 – 1916 Nemesterek (HU) 22
Berkesán János compania 5 1874 – 1895 Berchişeu 22
Csergő Márton compania 5 1899 – 1917 Stânceni 22.
Deák Vilmos soldat compania 5 1893 – 1917 Ocna de Sus 22
Kósa Áron compania 12 1898 – 1916 Văcăreşti 24
Gerenás János 1896 – 1916 Dolný- Peter (CS) 18
Fodor József 1897 – 1916 Mădăraşu de Câmpie 22
Ilován Vazul soldat 1896 – 1915 Ruşii Munţi 22
Moldovám Péter soldat 1899 1917 Dâmbu 22
Seres Lajos soldat 1899 – 1917 Târgu Mureş 22
Tőkés Ferencz soldat 189 – 1915 Măgherani 22
Olár Pantilimon soldat 1897 – 1915 Racoviţa (SB) 22
Kece János caporal compania 7 1877 – 1898 Cătina 22
Szilveszter Sándor caporal compania 7 1896 – 1916 Chibed 22
Horváth István fruntaş compania 7 1875 – 1897 Tarany (HU) 22
Székely Károly fruntaş compania 7 1897 – 1916 Joseni 22
Bakos István soldat compania 7 1879 – 1915 Aluniş 22
Arany Béla soldat I mitraliere 1898 – 1916 Rákoscsaba (HU) 22
Bartha Miklós soldat 1894 – 1914 Sărmaş 22
Csatlós Miklós soldat 1877 – 1899 Nadeş 22
Csont Lajos soldat 1899 – 1917 Odorheiu Secuiesc 22
Enyedi János soldat 1883 – 1904 Vaida-Cămăraş 22
Kreisz Antal caporal 1897 – 1915 Matuškovo (CS) 22
Bálint Antal fruntaş 1897 – 1915 Lupeni 22
Csibi Imre soldat 1896 – 1915 Ditrău 22
Ferencz Albert soldat 1895 – 1916 Remetea 22
Gidó Lajos soldat 1897 – 1916 Ulieş 22
Huszár János soldat I mitraliere 1886 – 1916 Orsova 22
Kereszturi András soldat 1898 – 1916 Királyhegyes (HU) 24
Somogyi Béla sergent compania 4 1876 – 1897 Budapesta 1
Oprean János caporal compania 4 1895 – 1915 Kissztlőrincz (HU) 22
Tóth János caporal compania 4 1898 – 1916 H. Mezővásárhely (HU) 24
Kerbelean Vazul soldat compania 10 1895 – 1915 Ruşi (SB) 23
Kojta György soldat compania 10 1878 – 1915 Ceica 24
Lukács Farkas soldat compania 10 1897 – 1917 Ocna de Jos 22
Polgár József soldat compania 10 1895 – 1915 Lăzarea 22
Rogoz Joszif soldat compania 10 1898 – 1916 Retiş 24
Brückner Ferencz plutonier tehnic 1884 – 1905 Sigless (A) 22
Tanti József soldat 1881 – 1902 Batoş 22
Szabó Gyorgy sergent 1878 – 1899 Petrilaca de Mureş 22
Hremn Mihály fruntaş 1897 – 1915 Vácnátód (HU) 22
Barabás István soldat 1877 – 1915 Valea Strâmbă 22
Bucsin Simon soldat 1876 – 1897 Orsova 22
Gligor Konstantin soldat 1882 – 1914 Bistra (AB) 22
Majtert János soldat 1890 – 1915 Apoş 22
Michl Lajos soldat 1897 – 1915 Monor 22
Czárán János soldat compania 7 1890 – 1916 Sărmaş (HR) 22
Dávid János soldat compania 7 1888 – 1909 Ercea 22
Gábor János soldat compania 7 1878 – 1899 Zau de Câmpie 22
Hajdu József soldat compania 7 1882 – 1916 Szent-Iván (HU) 20
Kilucz Gergely soldat compania 7 1889 – 1917 Tuşinu 22
Kalmi Mihály soldat det. de asalt 1878 – 1916 Liteni 22
Hajducsi Sándor soldat 1898 – 1916 Chibed 22
Kapcala András soldat 1899 – 1917 Vigotva (YU) 22
Kardos József soldat 1895 – 1916 Ettes (HU) 22
Lukács István soldat 1897 – 1915 Vasvár (HU) 22
Márton Gergely soldat 1897 – 1916 Şiclod 22
Polyák János soldat 1899 – 1917 Vighodes (HU) 22
Szőke János soldat 1899 – 1916
Todorán János soldat
Ungur János soldat
Reducz József soldat compania 10
Sztevár Miklós soldat compania 10
Sztrázsa János soldat compania 10
Sebesi Sütő István soldat compania 10
Balázs Sándor soldat I mitraliere
Biró József soldat
Csender Károly soldat
Csunderlék József soldat
Erdős József caporal
Ádám József fruntaş
Bálint János fruntaş
Andrei János soldat
Gál Kálmán soldat
Horváth András soldat
Krisztolován Miklós soldat
Csorvás József sergent compania 4
Vidikán József caporal compania 4
Ujvári Mihály caporal compania 4
Hang Vazul soldat compania 10
Knéb Márton soldat compania 10
Lekincán Geraszim soldat compania 10
Palkó Sándor soldat compania 10
Hőgye Miklós soldat tehnic
Szélyes Ferencz soldat
Boldi György soldat
Fülekis Pál fruntaş
Takács Sándor fruntaş
Bandi Mihály soldat
Fülöp József soldat
Kosztán Lázár soldat
Kosztán Sándor soldat
Mezei György soldat
Forgács Lajos soldat compania 7 1876 – 1916 Poppa (HU) 19
Horgos János soldat compania 7 1889 – 1911 Szavaljava (UK) 22
Iliés Sándor soldat compania 7 1897 – 1916 Şimoneşti 22
Holcz József soldat det. de asalt 1876 – 1897 Várdomb (HU) 22
Iszlai Sándor soldat 1897 – 1915 Măneuţi 22
Kazsimir Béla soldat 1899 – 1917 Prešov (CS) 22
Lámos Lászlo soldat 1899 – 1917 Vultureni 22
Lőrinczi Elek soldat 1894 – 1917 Crişeni 22
Páll Jenő soldat 1896 – 1915 Brasov 22
Simon Pál soldat 1892 – 1915 Dumitreni 22
Támba Máno soldat 1897 – 1916 Dumbrava (MS) 22
Redulecz Naftalia soldat compania 10 1876 – 1897 Berivoi 22
Szőcs Sándor soldat compania 10 1883 – 1916 Dăneşti 24
Sárközi István soldat compania 10 1898 – 1916 Bátta (HU) 22
Szabó Sándor soldat compania 10 1891 – 1913 Tăietura 22
Moldován Sándor soldat compania 10 1898 – 1917 Cătina 22
Szabó András soldat batalionul 1 1882 – 1904 Gattendorf (A) 31

În numele regimentului, îmi exprim orările de noroc.

Medaliile vor fi înmânate ulterior.

COPIE.

Despre adeverinţele privind decoraţiile primite-

ADEVERINŢĂ.

Regatul ungar, regimentul 22 infanterie, compania 12

Pentru fruntaşul Todoran Izidor 1898 – 1916, Ibăneşti

Căruia din ordinul Regimentului nr 294 din octombrie 1918

I s-a acordat medalia de argint clasa I pentru vitejie

în data de 20 octombrie 1918

ss maior adjutant Témésvári

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

9787 Szénásy . Budapesta .

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

COPIE.

ADEVERINŢĂ.

Regatul ungar, regimentul 22 infanterie, compania 12

Pentru fruntaşul Todoran Izidor 1898 – 1916, Ibăneşti

Conform modificării din 30 aprilie 1918,

I s-a acordat medalia de argint clasa a II-a pentru vitejie

În data de 7 mai 1918

s.k. maior Prahács

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

COPIE.

ADEVERINŢĂ.

Regatul ungar, regimentul 22 infanterie, compania 12

Pentru fruntaşul Todoran Izidor 1898 – 1916, Ibăneşti

Căruia conform ordinului regimentului din 20 ianuarie 1918

I s-a acordat medalia de bronz pentru vitejie în data de 20 ianuarie 1918

s. k. maior Prahács

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

COPIE.

Despre adeverinţele privind decoraţiile primite-

ADEVERINŢĂ.

Regatul ungar, regimentul 22 infanterie, compania 12

Pentru Todoran Izidor 1898 – 1916, Ibăneşti

Ostaş din frontul popular i s-a acordat decoraţia

“Crucea de trupă Carol”, în data de 25 IV 1917, sub nr. 1933.

s. k locotenent Témésvári.

general adjunct de regiment

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

Cluj Napoca 17 iunie 1921.

Todorán Izidor Sergent …

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

Copie.

Nr. 206. Anexă la ordinul 294

Decoraţii 1918.

Lista decoraţiilor nr.III

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

Poşta corpului expediţionar 290, din 20 octombrie 1918.

În smen de recunoştinţă pentru vizejia şi atitudinea neînfricată

În bătălia de la Asiago:

: ordinul nr 10 .

medalia de argint clasa I pentru vitejie:

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

Sergentului Izidor Todoran, compania 12. 1898 – 1916 .

Ibăneşti, Regimentul regal de infanterie nr 22.

*

* *

În total, au fost decoraţi 445 militari, dintre care 332 soldaţi. Medalia de argint clasa a II-a pentru vitejie a fost obţinută de 287 de oameni (dintre care 219 soldaţi), medalia de argint pentru vitejie clasa I de 22 de oameni (15 soldaţi), medalia de argint clasa a II-a pentru vitejie de 11 oameni (6 soldaţi), medalia pentru vitejie clasa I, pentru a doua oara de un singur soldat, medalia de argint clasa I pentru vitejie de 76 oameni (58 soldaţi), medalia de argint de vitejie clasa a II-a pentru a doua oară de 48 de oameni (33 soldaţti). Datorită deteriorării documentului, nu se poate afla localitatea de origine a 36 dintre cei decoraţi.

Această listă cuprinde numele soldaţilor regimentului 22 din Târgu-Mureş. În marea lor majoritate, ei aveau origine transilvană, ceilalţi fiind din celelalte zone ale monarhiei austro-ungare. La traducerile numelor de localităţi, am folosit denumirile actuale. Acolo unde apăreau în Transilvania două sau mai multe localităţi cu acelaşi nume, am trecut în paranteză indicativul judeţului actual. Pentru localităţile din afara Transilvaniei, am folosit prescurtările: HU pentru Ungaria, CS pentru Slovacia, YU pentru Iugoslavia, UK pentru Ucraina, BU pentru Bulgaria.

Acolo unde lipsesc datele din dreptul soldaţilor, avem de-a face cu deteriorări ale documentului.

1 Date culese din Autobiografia învăţătorului, p. 1, aflată în manuscris în arhiva personală a Domnului Emil Todoran din Reghin, căruia i se cuvin muiţumiri şi pe această cale pentru bunăvoinţa de a ne pune la dispoziţie materialele necesare întocmirii acestui studiu.

2 Izidor Todoran, Autobiografie, p. 67.

3 Ibidem, p. 70.

4 Ibidem, p. 71-72.

5 Ibidem, p. 75.

6 Ibidem, p. 81.

7 *** România în anii primului război mondial, vol. II, Bucureşti, 1987, p. 117.

8 Termen prin care autorul denumeşte adăposturile individuale de pe câmpul de luptă.

9 Autorul foloseşte aici stilul iulian al calendarului.

10 Plutonier român din Beica de Jos (jud Mureş), comandant de pluton în compania lui Izidor Tudoran, cu care s-a aflat în relaţii apropiate în timpul evenimentelor.

11 Aliment ce se afla în dotarea soldaţilor în primul război mondial, asemănător pesmetului.

12 Izidor Todoran, Autobiografie, p. 82-91.

13 Ibidem, p. 92.

14 Ibidem, p. 93-96.

15 Ibidem, p. 100.

Scroll to Top
Scroll to Top