de Dorin-Ioan RUS, şi Arthur Szábo
Angustia, vol. 8, Sf.Gheorghe, 2004, p. 151-166
Printre bătăliile primului război mondial la care au luat parte militarii regimentului 22 din Târgu-Mureş se numără şi cea de pe platoul Asiago (nordul Italiei).
Învăţătorul Izidor Todoran din Ibăneşti este unul din participanţii care s-au întors vii din această bătălie, salvând, în 1918, după dezorganizarea armatei austro-ungare, lista soldaţilor decoraţi acolo.
Izidor Todoran s-a născut la 29 mai 1898 la Ibăneşti, plasa Reghin, judeţul Mureş, fiind fiul lui Vasile şi al Palaghiei1. La data de 29 mai 1916, în ziua împlinii vârstei de 18 ani, a fost recrutat şi încorporat la Regimentul 22 de honvezi din Târgu-Mureş, ca pionier2. În ianuarie 1917 a fost transferat la compania a 12-a din regimentul 22 de honvezi, ca soldat simplu3, mergând pe frontul din Galiţia. Datorită faptului că era bun cunoscător de limba română, şi un bun caligraf, la care se mai adaugă faptul că era absolvent al şcolii silvice, devine ordonanţă, apoi furier la aceeaşi companie4. În martie 1917 este avansat fruntaş5. La începutul anului 1918 regimentul său este retras de pe frontul din Galiţia, şi în martie a fost trimis, după refacere, pe frontul italian, din Alpii tirolezi, participând în linia I a bătăliei de la Asiago6. Luptele, care au fost din cele mai importante desfăşurate pe frontul italian, începând cu data de 10 iunie şi durând mai multe săptămâni7, s-au terminat cu înfrângerea armatelor austro-ungare.
Despre desfăşurarea ei ne relatează în continuare Izidor Tudoran în Autobiografia sa, scrisă între 1977-1978. Redăm în cele ce urmează povestirea evenimentelor de pe frontul de la Asiago, intervenind la subsolul paginii cu note explicative, şi în text cu paranteze drepte, pentru a lămurii unele aspecte neclare ce apar de-a lungul naraţiunii. “Noi aici pe front o duceam foarte greu, mâncarea slabă, paraziţii ne mâncau, pericol de moarte în orice clipă. Nu puteai să faci nici o mişcare că dacă observau italienii începeau un bombardament de nu rămânea piatră pe piatră. Hrana venea noaptea la 12. Supa era apă cu puţină făină tulbure, pâinea era numai fărâmituri, cum o aduceau cu funicularul de la mari depărtări şi apoi cu căruţele şi pe cai. Când o primeam, mâncam toată odată şi până în noaptea următoare numai apă mai aveam. Eram murdari, slabi, cu păduchi, flămânzi, că nu mai semănam a oameni: – şi în pericol.
Într-o zi cam 20 de avioane au zburat peste frontul nostru; ai noştri nici nu îndrăzneau să tragă după ele. Bombardau şi distrugeau tot ce credeau că e militar. În piatră săpată aveam găuri de vulpe8, când era pericol intram acolo. Eu, comandant de grupă, cu 12 soldaţi stăteam toată ziua în adăpost sub pământ iar noaptea de pază. Într-o zi am văzut un avion italian la foarte mare înălţime de acolo a aruncat manifeste, cădeau de credeai că ninge, aşa erau de multe, am prins şi noi câteva şi scria pe ele româneşte, nemţeşte şi ungureşte, scria că de ce luptăm noi când ai noştri de acasă, mor de foame ca şi noi. Să ne predăm lor şi câte şi mai câte. Pe urmă au început să tragă cu tunurile. Noi aveam adăpostul în dosul a nişte ziduri de casă şi gaura de vulpe alăturea sub pământ. Ghiulelele au căzut în apropiere dar n-au nimerit direct în zid că ne distrugea. Noi am intrat în gaură că nu ne era frică, că nu ne mai păsa orice s-ar întâmpla, căci eram sătui de aşa viaţă şi nu mai aveam nici o speranţă să mai scăpăm de acolo cu viaţă. Aveam un sergent român care era şi el comandant de pluton. Înjura de Dumnezeu de credeai că-i nebun. De la o vreme bombardamentul a încetat iar noi am fost schimbaţi de acolo de către alt pluton deşi în mod normal încă nu trebuia să ne schimbe numai în ziua următoare (noaptea). Că de ce ne-au schimbat mai curând, nu ştiu. A venit în locul nostru alt pluton care avea comandant de pluton un sublocotenent. Noi am trecut în linia a II-a care era mai înapoi cu vreo 300 de m. Ziua următoare era un soare cald, noi dormeam în adăposturile acoperite cu scânduri şi pământ. Era ora 9 până la 2 dup-amiaza, când a încetat. Doi ostaşi s-au tras pe burtă până la linia I. Sublocotenentul, un om ca pâinea cea bună era mort, câţiva grav răniţi şi alţii răniţi mai uşor. Sublocotenentul a fost dus noaptea înapoi, răniţii la spital. La toţi ne-a părut rău după sublocotenentul nost. Dacă nu ne-ar fi schimbat, noi am fi fost în locul celor de acolo, morţi răniţi.
Apoi iar am mers în linia I, ziua când era soare cald, căci acum eram prin mai9, dădeam cămaşa jos şi adunam de pe ea paraziţii şi le dădeam drumul prin apă ce curgea în şanţ aşa vii cum erau şi erau mari şi mulţi şi nicicum nu puteam scăpa de ei. Altădată a căzut un şrapnel deasupra adăpostului nostru, unul care se bărberea a fost grav rănit la cap iar alţi doi care jucau cărţi, la fel au fost răniţi. Altădată a căzut un proiectil rătăcit într-un adăpost, toţi cei din adăpost au murit. Altă dată cad sute de proiectile, fără să moară doar unul doi oameni.
Trebuie ştiut că ofiţerii aveau popota lor şi ei primeau hrană bună şi destulă şi câte o butelie de vin la zi pe care ordonanţa le-o aducea aşa că nu aveau de ce să se plângă.
Italienii aruncau din avioane diferite obiecte ca ceasuri şi altele; omul dacă le lua în mână explodau şi te omorau. Oricât au zburat avioanele au aruncat bombe şi manifeste şi oricât trăgeau cu tunurile după ele nu numai aici ci şi pe frontul rusesc trăgeau ai noştri după ai lor şi ei după ale noastre, dar niciodată n-am văzut un avion să fie lovit şi să cadă jos deşi sute de proiectile se trăgeau după ele şi nici avioane care să se lupte între ele şi să cadă vreo unul.
Doar odată am văzut pe frontul rusesc cum un avion rusesc a zburat sus de tot şi s-a lăsat asupra unui balon al nostru şi cu o rachetă l-a aprins, a ars foarte repede. Cel care era observator acolo sus, s-a aruncat jos cu paraşuta şi nu i s-a întâmplat nimic rău. Baloane erau şi la noi şi la inamic departe înapoia frontului, acolo erau observatorii cu telefonul, şi dacă observau ceva comunicau comandanţilor care luau măsurile cuvenite. Aceasta în timpul zilei, iar noaptea aveau reflectoarele cu care cercetau tot terenul dintre fronturi şi tranşeele inamice dar, numai scurt timp căci puteau fi reperate de artilerie (un astfel de aparat a împuşcat Apostol Bologa al lui Rebreanu).
Trebuie să vă lămuresc în privinţa proiectilelor de tun. Ele erau grenade şi şrapnele, grenadele explodau când cădeau pe pământ şi făceau o groapă unde omul se putea ascunde. Acestea nu erau aşa de periculoase căci, numai dacă cădeau foarte aproape distrugeau dacă era ceva acolo, iar schijele săreau mai mult în sus şi cădeau pe pământ. Şrapnelele explodau cam la 100 m în aer şi răspândeau nişte boabe de fier cât porumbelele pe un loc larg şi-i omora pe cei pe care cădea în zona lor, căci cădeau ca şi cum ai semăna grăunţe. Mai erau şi alte omorâtoare de oameni.
Am scris în ce hal eram noi pe frontul italian şi câte suferinţă am îndurat, însă trebuie ştiut că după om, cel care suferea mai mult era calul, care şi el era rău hrănit prin frig; bieţii cai erau numai schelet, rodeau barele ce erau puse pe marginea drumurilor, cum urcau sus pe munte mulţi mureau de foame şi chiar de glonţ. Cu caii cărau la front toate cele necesare, ca alimente, muniţie, armament, tunurile, mitralierele etc. Dacă cădea vreo unul şi nu se mai putea scula apoi îl tăiau şi-l băgau la cazan pentru soldaţi ca să-l mănânce.
Pe front, inamicul face tot posibilul ca să afle situaţia adversarului şi asta nu poate, fără dacă reuşeşte să prindă un soldat de la adversar, dar cum? Se poate ca din întâmplare să se întâlnească două patrule adverse între cele două fronturi, care noaptea sunt patrulate de ambele părţi. Ai noştri aveau mare nevoie să afle situaţia din faţa companiei noastre. De la tranşeele noastre până la ale lor erau cam doi km. Pe la sfârşitul lunii mai a venit un ordin că trebuie făcut tot posibilul să se prindă cel puţin un soldat de la inamic. Ordinul a venit la compania noastră. Acum şi Borda Ioan10 era comandant de pluton, că a fost avansat între timp. El a fost destinat să formeze o patrulă de 40 de oameni şi cu el să plece şi să se apropie de inamic şi cum va şti el să prindă barem unul dacă nu doi, că dacă-s doi mai bine poţi scoate realitatea. I s-a promis că dacă va reuşi să prindă va fi înaintat în grad, va primi 20 de zile de concediu, 100 coroane, iar soldaţii câte 20 coroane, concediu şi decoraţii. Borda, care era bun militar a spus la soldaţi că cine vrea să vină cu el în patrulă să se înscrie. S-au găsit destui, şi mai ales români. A zis şi către mine să mă duc şi am mers. Într-o noapte, când era întuneric s-au adunat cei 30 de soldaţi înarmaţi cu armă, catuşe, grenade de mână, foarfecă de tăiat sârma ghimpată şi la oră fixă am plecat spre inamic, am trecut de tranşeele noastre, de sârma ghimpată împărţiţi în grupe, înainte una în dreapta şi alţii în stânga cu mare grijă şi atenţie să nu dăm peste vreo mină. Am mers până ne-am apropiat de tranşeele inamice, aici erau nişte ziduri de case şi printre ziduri o stradă. Trimite Borda câţiva soldaţi înainte iar noi stăteam gata la capătul străzi. Vin soldaţii înapoi şi spun că o patrulă vine pe stradă înainte spre noi. Am aşteptat să vină, şi când a fost la 10 m de noi, Borda strigă: “halt verda, aj ki vagy” (Stai, cine eşti!) căci s-ar fi putut întâmpla să fie o patrulă amică. Ei s-au oprit şi au tras dar au şi luat-o la fugă înapoi. Au tras şi ai noştri, unul din ei a fost rănit prin braţ, şi fugind înapoi printre ziduri s-a rătăcit. Ai noştri au înconjurat şi l-au prins pe acesta rănit. I-au luat arma şi prins de ambele braţe de doi soldaţi, n-a mai scăpat, atâta a zis: “Camarad, camarad”, căci era francez, nu italian. Ne-am adunat toţi şi când am văzut că nu lipseşte nimeni, în paşi grăbiţi ne-am îndreptat spre tranşeele noastre. Am avut mare noroc că nu ne-au observat, iar pe când ne-au căutat cu reflectoarele noi am fost dincoace de linia noastră.
Deci un singur soldat prins. Dacă Borda era sigur că sunt italieni, îi prindeam pe toţi, dar n-a fost sigur şi de aceea i-a somat şi le-a cerut parola. Pentru acestă ispravă importantă Borda a fost avansat „ajutor de sublocotenent”, cel mai mare grad pe care putea să-l aibă un ostaş fără liceu. A primit concediu, 100 de coroane şi o decoraţie. Eu am primit o decoraţie clasa a II-a de argint şi 20 de coroane. Ceilalţi, toţi câte 20 de coroane şi câte o decoraţie. Dacă prindeam mai mulţi primeam toţi şi concediu. Dar, după decoraţia de argint primam câte 7 coroane pe lună.
Era la noi la companie un zaslos (stegar) care era ungur din Budapesta şi zicea că el va arăta că va face mai mult decât noi că noi ce nimica toată am făcut.
La vreo săptămână după aceea s-a prezentat că vrea să meargă el cu 100 de oameni să prindă mai mulţi inamici. A mers dar n-a apucat să se depărteze bine de linia noastră că reflectoarele au fost pe ei şi au fugit toţi înapoi care cum a putut. Astfel s-a încheiat isprava domnului din Budapesta.
Fiindcă frontul era fixat bine pe loc şi ca să se mai cureţe apoi în fiecare săptămână, erau trimişi câte un pluton înapoi la regiment la vreo 15 km unde erau barăci de odihnă şi etuvă pentru depozitare. Dădeam toate hainele jos de pe noi, le legam cu mantaua laolaltă şi le băgam la etuvă unde slobozeau aburii fierbinţi ca să omoare p[ăduchii] dar nu prea mureau, că mulţi mai trăiau şi după ce-i scoteam. Aici [ne-]am odihnit câteva zile apoi am plecat iarăşi de unde am venit. Acum am văzut tunul de 42 cm care avea proiectilul cât omul. Tot regimentul a fost retras înapoi în munţi pentru odihnă iar în locul nostru au venit alţii. Cam 10 km mai înapoi de linia de foc. Aici prin pădure era plin de tunuri şi muniţie, oameni şi cai, unguri şi nemţi. În acest timp, cam la începutul lui iunie 1917 telefonistul Carol Ferencz a primit 15 zile concediu şi l-am rugat să meargă pe la părinţii mei să-mi ducă o scrisoare şi un veston ce-l aveam eu mai mult să-l am pe când voi merge eu în concediu. A plecat, dar la noi acasă n-a mers şi nici scrisoarea şi vestonul nu le-a dus dar, nici nu m-am mai întâlnit cu el niciodată, pe când m-am întors eu din armată, a fost plecat din Gurghiu. A avut mare noroc că după ce a plecat el în concediu pe când mi-ar fi venit rândul şi mie s-a oprit.
A venit ordin că la 15 iunie începe ofensiva pe întreg frontul italian, iar eu de data asta am fost fără noroc căci din ofensiva aceasta puţini vor mai scăpa cu viaţă.
Pregătirile pentru ofensivă au fost mari, armată multă, tunuri, avioane, noi în rezervă ca să intrăm direct în foc. 15 iunie a sosit; la ora 2 noaptea a început bombardamentul cu toate tunurile. Noi cu arma, 200 de cartuşe, grenade, ½ l de rom în ploscă, 2 conserve, ţiboc11, slănină, pâine, în sacul de merinde. Sub bătaia tunurilor am plecat până am ajuns în şanţurile din linia întâi de foc. Aici ne-am oprit iar la ora 8 când toate tunurile au încetat mii de tunuri care nu se mai auzeau sunetele decât un vuiet ca o apă mare când vine. Inamicul a stat ascuns în cazemate şi n-a tras de loc. Tunurile uşoare ale noastre au înaintat până în linia I. Ne spuneau înainte de ora 8 că italienii sunt complet zdrobiţi, ca să mergem înaite fără frică. La ora 8 fix a sunat comanda „Baioneta pe armă, sus şi înainte”. Ne-am ridicat, atunci am văzut că parcă numai oameni au plecat. Înainte, înapoi, la stânga şi la dreapta valuri, valuri de soldaţi înaintau spre inamică pe câmpul gol şi fără adăposturi. Ne-au lăsat să ne apropiem până la 100 m de tranşeele lor. Atunci, ca la un semn, au început mitralierele, tunurile, iar de sus au apărut avioanele. Zburau corpurile de oameni pe sus, toată lumea la pământ culcat în iarba mare ce era, în scurt timp n-am mai văzut nici un om. Tunurile şi mitralierele au continuat pentru că noi eram pe deal iar ei pe vale. Noi, fără nici o acoperire, ei în tranşee de piatră. N-a fost aşa cum ne-au spus tunarii că i-au distrus complet. Au mai tras şi cu proiectile cu gaze. Se auzeau vaiete şi strigăte de ajutor dar nimeni nu mai îndrăznea să facă vreo mişcare, că mitralierele erau pe el. Din cei 12 soldaţi din grupa mea mai aveam lângă mine [4], ceilalţi au căzut morţi şi răniţi. Stăteam lipiţi de pământ. Odată simt o lovitură în casca de pe cap, un cartuş a nimerit cu câţiva milimetri mai la dreapta de mijlocul căştii. Că dacă venea din plin front trecea prin fier ca prin varză şi deci şi prin cap. Lovitura a fost puternică şi m-a speriat rău. Am luat casca jos şi am zis către Rus Ciril de lângă mine: „Nu curge sânge?” A spus „Nu”, am pus pe cap casca şi am stat nemişcat până când s-a înserat, de dimineaţă de la ora 8. Când era pe la amiază încă am avut poftă de mâncare, am luat sacul de merinde şi am mâncat.
După ce s-a înserat am zis către soldaţii de lângă mine să ne retragem încet câte unul pe burtă. Unul Şara Mihai din Gurghiu s-a ridicat prea sus ca să sară într-o groapă de tun; a fost nimerit în burtă de un glonte [şi] am mai rămas doar cu trei soldaţi. La ora 20 am ajuns la o grămadă mare de piatră zdrobită, după care erau toţi care au mai rămas din compania noastră. Aici era comandantul companiei şi Borda. De fapt, numai eu din grupa mea am fost mai înainte trimis. Borda zice: „Tu eşti Izidor, am auzit că eşti mort”. Şara se auzea strigând după ajutor din groapa de tun. S-a înserat de-a binelea, inamicul nu ne mai vedea. Împreună cu Borda am trimis nişte soldaţi să-l ridice pe Şara şi să-l ducă înapoi. Apoi noi toţi care eram vii ne-am ridicat şi cu paşi grăbiţi ne-am retras înapoi, cei morţi au rămas care pe unde au picat. Altă armată venea înainte pentru a ne înlocui pe noi. Au venit husarii cu armele lor în bandulier şi râdeau de noi văzân-du-ne în ce hal suntem. Au ocupat poziţia în front dar, în ziua următoare au început italienii un bombardament puternic pe ei, aşa că seara am fugit înapoi care cum am scăpat, dar noi n-am râs de ei numai i-am întrebat de ce şi vin înapoi?
Noi ne-am reîntors la echipament şi a luat fiecare pe-a lui dar furierul nu era nicăieri, n-am mai răspuns la apel decât 40 de oameni din cei 220 câţi eram de toţi când am intrat în foc. Zice Zelig Istvan către mine să caut hârtie şi să întocmesc liste cu cei prezenţi şi cu cei dispăruţi căci registrul companiei a fost la furier şi nu s-a mai găsit. Deci circa 6 luni n-am fost furier, pe urmă iarăşi am ajuns furier. Trebuie ştiut că în caz de luptă furierul e în front cu ceilalţi. După ce ne-am adunat pe un vârf de munte, [şi] am făcut listele cu cei prezenţi şi cei lipsă, am primit ordin să ne retragem la regiment unde muzica militară cânta marşul, dar mulţi nu l-au mai auzit.
Ofensiva armatelor noastre a eşuat, a fost cea mai mare ofensivă pe întreg frontul italian. În alte părţi, unde ai noştri au reuşit să înainteze, au fost respinşi cu mari pierderi12.
După retragerea de pe frontul italian, regimentul 23 a fost trimis în Croaţia, la Osijek, pe Drava, pentru refacere. Acolo s-au întocmit listele pentru decorarea celor din luptele de la Asiago, precum şi o fotografie de grup13. Până în octombrie, când a izbugnit revoluţia în Ungaria, au fost din nou plecaţi pe frontul italian14.
Documentul de mai jos, ce conţine lista soldaţior din regimentul 23 din Târgu-Mureş decoraţi după bătălia de la Asiago, a fost salvat de către Izidor Todoran la Budapesta. El relatează acest aspect în monografia sa: Aveam la mine cufărul cu actele companiei. Ce să fac cu el? I-am scos din el registrul matricolă şi tabelele cu decoraţiile. L-am răsturnat jos, când stătea trenul, am luat toate hârtiile şi le-am dat foc, astfel am scăpat de ele; registrul şi tabelele le-am pus în raniţă15.
Nr. 206
Anexă la ordinul 294
Decoraţii: 1918
Poşta militară 290 din 20 octombrie 1918
Listă nominală a decoraţiilor nr III
Se acordă, în semn de recunoştinţă, pentru vitejia şi atitudinea neînfricată în bătălia de la Asiago
Ordinul de decoraţie nr. 10
Medalie de argint pentru vitejie clasa I
Numele | Gradul militar |
Subdivizia |
Anul naşterii şi al decoraţiei |
Domiciliul | Corp de trupă |
Kovács Gáspár | plutonier | compania 12 | 1879 – 1900 | Košice (CS) | 9 |
Háber Viktor | sergent | “ | 1891 – 1913 | Săcărâmb | 23 |
Demény Gábor | soldat | “ | 1879 – 1901 | Lupeni | 22 |
Opra János | soldat | “ | 1896 – 1915 | Vişinelu | 22 |
Sárosi Gáspár | fruntaş. | compania 10 | 1888 – 1915 | Siculeni | 22 |
Boross Viktor | fruntaş | compania 10 | 1898 – 1917 | Sântioana (HR) | 22 |
Ignicán István | soldat | compania 10 | 1897 – 1916 | Fehérdi (HU) | 22 |
Cătina József | soldat | compania 10 | 1899 – 1917 | Archiud | 22 |
Olár Vazul | soldat | compania 10 | 1890 – 1914 | Corbeşti (HR) | 22 |
Tóth István | soldat | compania 10 | 1898 – 1916 | Kistelek (HU) | 22 |
Vulkán Gergely | soldat | compania 10 | 1898 – 1916 | Bilbor | 22 |
Scridon Sándor | stegar | compania 3 | 1880 – 1901 | Chiheru de Sus | 22 |
Nemes László | soldat | “ | 1898 – 1910 | Someşu Cald | 22 |
Legát Lajos | soldat | “ | 1897 – 1915 | Budapesta | 22 |
Guzsaj András | fruntaş | compania 10 | 1898 – 1915 | Fóth (HU) | 22 |
Ferenczi Mihály | fruntaş | compania 10 | 1898 – 1916 | Gheorgheni | 22 |
Diós József | soldat | compania 10 | 1898 – 1916 | Ciba | 22 |
Kicsi Péter | soldat | compania 10 | 1898 – 1917 | Voşlăbeni | 22 |
Lunka Miklós | soldat | compania 10 | 1896 – 1915 | Cetatea de Baltă | 22 |
Székely Ágoston | soldat | compania 10 | 1896 – 1916 | Ciumani | 22 |
Vişea Illés | soldat | compania 10 | 1898 – 1916 | Şeica Mică | 31 |
Virginiás György | soldat | compania 11 | 1896 – 1916 | Măriuş | 22 |
Medalia de argint clasa a II-a pentru vitejie :
Lörinczi Andor Árpád | stegar | compania 11 | 1895 – 1916 | Budapesta | 22 |
Hesfeleán Mihály | sergent. | batalionul III. | 1891 – 1912 | Cotuş | 22 |
Botoser János | soldat | compania 12 | 1873 – 1894 | Papiu Ilarian | 22 |
Szabó Antal | soldat | compania 12 | 1874 – 1897 | Lazarea | 22 |
Mátyás György | soldat | compania 12 | 1883 – 1914 | Poiana Vadului | 22 |
Pelchoffer Menyhért | fruntaş | batalionul I | 1893 – 1914 | Hunyadfalva (HU) | 4 |
Horváth Dezsö | sergent. | compania 11 | 1898 – 1916 | Ditrău | 22 |
Iványi Gábor | fruntaş | compania 12 | 1874 – 1915 | Kiskufólegyh. (HU) | 24 |
Gligor János | soldat | compania 12 | 1876 – 1898 | Păuca | 22 |
Nagy Gedeon | soldat | compania 12 | 1894 – 1915 | Maia | 22 |
Szász Sándor | soldat | Regimentul 1 | 1876 – 1897 | Ulcani | 22 |
Medalia pentru vitejie clasa I, pentru a doua oara:
odinul 11 pentru decoratii:
Usinkó György | soldat | compania 12 | 1899 – 1917 | Dâmbu | 22 |
Medalia de argint clasa I pentru vitejie:
Ilién Juga | soldat | compania 2 | 1898 – 1916 | Oroszdános (HU) | 22 |
Jankócsi János | soldat | compania 2 | 1898 – 1908 | Mărtănuş | 22 |
Kozma Traján | soldat | compania 2 | 1896 – 1915 | Lupşa | 22 |
Mezei József | soldat | compania 2 | 1876 – 1898 | Ditrău | 22 |
Máté Antal | soldat | compania 2 | 1898 – 1916 | Căpâlniţa | 22 |
Todor József II. | soldat | III mitraliere | 1875 – 1897 | Romcel | 22 |
Vrba Nándoy | soldat | “ | 1898 – 1916 | Budapesta | 1 |
Szakács József | plutonier | compania 2 | 1891 – 1912 | Brâncoveneşti | 22 |
Gáspár Géza | caporal | compania 2 | 1898 – 1916 | Gheorgheni | 22 |
Kovács Imre | caporal | “ | 1898 – 1916 | Hódmezövásárhely (HU) | 22 |
Kosztánty Illés | caporal | compania 2 | 1877 – 1898 | Soporu de Câmpie | 22 |
Szabó Ignác | caporal | compania 2 | 1895 – 1916 | Gheorgheni | 22 |
Kelemen Ődön | stegar | compania 4 | 1878 – 1900 | Săcele | 24 |
Joszip Pál | soldat | 22 asalt | 1898 – 1916 | Giula | 22 |
Kiss Imre | soldat | “ | 1898 – 1916 | Cornesti (MS) | 22 |
Lackó Imre | soldat | “ | 1896 – 1916 | Remetea | 22 |
Moldován Demeter | soldat | “ | 1898 – 1916 | Topliţa | 22 |
Mán Demeter | soldat | “ | 1898 – 1916 | Mezögalambod (HU) | 22 |
Másztilák János | soldat | “ | 1899 – 1917 | Strba (CS) | 22 |
Nagy István | soldat | “ | 1898 – 1916 | Band | 22 |
Papp István | soldat | “ | 1897 – 1916 | Mezőkisfalud (HU) | 22 |
Padasovszky András | soldat | “ | 1898 – 1916 | Alag (HU) | 22 |
Sütö Demeter | soldat | “ | 1898 – 1916 | Mediaş | 22 |
Sztroka Károly | soldat | “ | 1897 – 1916 | Törökhuta (HU) | 22 |
Triff János | soldat | “ | 1895 – 1915 | Kolàre (CS) | 22 |
Vodos Mihály | soldat | “ | 1898 – 1916 | Crasna | 22 |
Mihály Miklós | caporal | “ | 1895 – 1915 | Mugeni | 22 |
Imre Sándor | caporal | “ | 1895 – 1915 | Cluj | 21 |
Méhész Ferencz | soldat | “ | 1891 – 1915 | Ujhartyán (HU) | 1 |
Tóth Elek | soldat | “ | 1899 – 1917 | Sărăţeni | 22 |
Fávrán Ferencz | soldat | “ | 1882 – 1916 | Érd (HU) | 17 |
Gál János | soldat | “ | 1896 – 1913 | Kispetrős (CS) | 5 |
Márk István | soldat | “ | 1898 – 1916 | Feneşel | 21 |
Farkas Géza | soldat | “ | 1894 – 1915 | Jászapáti (HU) | 17 |
Pusi György | soldat | “ | 1897- 1916 | Moldoveneşti | 21 |
Todorán Izidor | fruntaş | compania 12 | 1898 – 1916 | Ibăneşti | 22 |
Fekete Albert | soldat | compania 12 | 1898 – 1916 | Bucova | 22 |
Koszti János | soldat | compania 12 | 1899 – 1917 | 22 | |
Jovicsin Vitamil | soldat | compania 2 | 1898 – 1916 | Sanad (YU) | 22 |
Kiss Lajos | soldat | compania 2 | 1896 – 1916 | Câmpeniţa | 22 |
Kiss János | soldat | compania 2 | 1896 – 1917 | Ulieş | 22 |
Morár Aurel | soldat | compania 2 | 1898 – 1916 | Luieriu | 22 |
Morár János | soldat | compania 2 | 1896 – 1916 | Chinari | 22 |
Palkó Dénes | soldat | III mitraliere | 1886 – 1909 | Ocna de Sus | 22 |
Sütö István | plutonier tunar | compania 2 | 1880 – 1901 | Târgu Mureş | 22 |
Kecskés Sándor | sergent | compania 2 | 1897 – 1915 | Sărmaş | 22 |
Csomor Árpád | caporal | compania 2 | 1890 – 1914 | Lutiţa | 22 |
Hideg Ferencz | caporal | compania 2 | 1875 – 1896 | Gheorgheni | 22 |
Páll János | caporal | compania 2 | 1890 – 1916 | Gheorgheni | 22 |
Radó Lászlo | stegar | I mitraliere | 1897 – 1915 | Budapesta | 22 |
Jaczkó Rezsö | soldat | 22 asalt | 1897 – 1915 | Eperjes (HU) | 22 |
Kurner Bálint | soldat | “ | 1887 – 1915 | Pura (HU) | 22 |
Kiss Miklós | soldat | “ | 18 – 1915 | Vácz (HU) | 22 |
Mann Traján | soldat | “ | 18– 1915 | Dretea | 22 |
Márton Károly | soldat | “ | 18– 1916 | Verveghiu | 22 |
Molnár Ferencz | soldat | “ | 1898 – 1916 | Glodeni (MS) | 22 |
Mihály József | soldat | “ | 1898 – 1916 | Törhely (HU) | 22 |
Padureán Pál | soldat | “ | 1888 – 1916 | 22 | |
Román István | soldat | “ | 1899 – 1917 | 22 | |
Rend Elek | soldat | “ | 1898 – 1916 | Mezöbáld (HU) | 22 |
Sütö János | soldat | “ | 1895 – 1914 | Niraj | 22 |
Tóth Márton | soldat | “ | 1898 – 1916 | Algyö (HU) | 22 |
Vincze Mihály | soldat | “ | 1898 – 1916 | 22 | |
Schuster András | plutonier. | “ | 1895 – 1915 | Şomartin | 24 |
Margineán Miklós | caporal | “ | 1895 – 1915 | Veştem | 23 |
Mucs Mihály | fruntaş | “ | 1898 – 1916 | Meregyés (HU) | 21 |
Horváth Vendel | soldat | “ | 1899 – 1917 | Acsa (HU) | 17 |
Baftha János | soldat | “ | 1899 – 1917 | Magyarsukal (HU) | 21 |
Vincse B. Pál | soldat | “ | 1897 – 1917 | Văleni | 21 |
Szász János | soldat | “ | 1896 – 1916 | Seuca | 21 |
Farkas István | soldat | “ | 1898 – 1916 | ||
Szokoleán János | soldat | 22 asalt | 1897 – 1917 | Sântămărie | 21 |
Rusz Korillán | fruntaş | compania 12 | 1898 – 1917 | Barboşi | |
Kulcsár Ágoston | soldat | compania 12 | 1896 – 1915 | Ulieş | 22 |
Balsán Áron |
soldat |
compania 12 |
1898 – 1916 |
Rus |
22 |
Andor János | soldat | compania 12 | 1898 – 1916 | Cuşmed | 22 |
Levál Mihály | soldat | compania 12 | 1898 – 1916 | Kisdorozsma (HU) | 22 |
Medalia de argint de vitejie clasa a II-a pentru a doua oara:
Elekes Zakariás | soldat | compania 11 | 1898 – 1916 | Căpâlniţa | 22 |
Karika Aurél | soldat | compania 11 | 1896 – 1915 | Mănăşturel | 32 |
Dordea János | soldat | compania 8 | 1880 – 1917 | Ocna Sibiului | 22 |
Csergö Antal | caporal | compania 8 | 1894 – 1914 | Lazarea | 22 |
Zsukán Demeter | soldat | “ | 1877 – 1901 | Miheşu de Câmpie | 22 |
Bugnár Miklós | soldat | compania 1 | 1878 – 1900 | Teaca | 22 |
Herceg Ábrahám | soldat | compania 12 | 1880 – 1904 | Loszég (HU) | 22 |
Makaria Párténie | soldat | compania 12 | 1896 – 1916 | Novaj | 22 |
Vidám János | soldat | compania 12 | 1875 – 1898 | Bogata de Mureş | 22 |
Csonka György | sergent | II mitraliere | 1892 – 1913 | Bicazu ardelenesc | 22 |
Papp Jakab | fruntaş II | mitraliere | 1895 – 1915 | Căpuşu de Câmpie | 22 |
Tamás János | soldat | compania 12 | 1891 – 1915 | Inlăceni | 22 |
Alman Tamás | soldat | regimentul 1 | 1888 – 1910 | Săcădate | 23 |
G gényi Károly | soldat | compania 12 | 1892 – 1913 | Corbeşti | 22 |
Margineán Pánfilimon | soldat | compania 3 | 1876 – 1897 | Budeşti | 22 |
Balló József | soldat | compania 1 | 1878 – 1901 | Lunca Mureşului | 22 |
Sebestyén Gábor | soldat | “ | 1884 – 1914 | Stejeriş | 22 |
Rácz Evián | soldat | “ | 1896 – 1915 | Sărmăşel | 22 |
Drencza Antal | soldat | I mitraliere | 1885 – 1915 | Radna Veche | 23 |
Trucza János | caporal | I mitraliere. | 1882 – 1903 | Lopadea Veche | 22 |
György Ferencz | soldat | I mitraliere | 1884 – 1915 | Topliţa | 22 |
Lajó István | soldat | I mitraliere | 1897 – 1915 | Felsödobos (HU) | 22 |
Cseusán Gábor | caporal | compania 4 | 1895 – 1915 | Moişa | 22 |
Tóth Sándor | fruntaş | compania 4 | 1898 – 1916 | Csany (HU) | 22 |
Krukenfelner Antal | soldat | compania 11 | 1897 – 1915 | Csobánka (HU) | 22 |
László Péter | soldat | compania 8 | 1880 – 1914 | Moreşti | 22 |
Császár Ferencz | sergent | “ | 1894 – 1914 | Frata | 22 |
Bartha Kelemen János | soldat | “ | 1897 – 1915 | Apalina | 22 |
Buta József | soldat | compania 1 | 1894 – 1914 | Sântimbru (HR) | 22 |
Kiss József | soldat | compania 12 | 1898 – 1916 | Szeged | 22 |
Szurdu László | soldat | compania 12 | 1885 – 1906 | Alsóbolyos | 22 |
Zsarzs Todor | soldat | compania 12 | 1896 – 1915 | Cristuru Secuiesc | 22 |
Bátya Miklós | Maistru armurier | II mitraliere | 1894 – 1914 | Iernuţeni | 22 |
Benkö György | caporal | batalionul I | 1894 – 1914 | Târgu Mureş | 22 |
Pap Zsigmond | soldat | “ | 1878 – 1899 | Porumbenii Mari | 22 |
Bunika György | soldat | “ | 1876 – 1897 | Ormeniş | 24 |
Simon Lajos | soldat | “ | 1895 – 1915 | Suseni (HR) | 22 |
Petrovics József | fruntaş | III mitraliere | 1890 – 1911 | Fiume | 19 |
Csala István | soldat | “ | 1893 – 1916 | Ciumani | 22 |
Hujber János | soldat | “ | 1897 – 1917 | Nagyhantos (HU) | 17 |
Ruzsa József | soldat | “ | 1894 – 1915 | Câlnic | 23 |
Veress József | sergent | I mitraliere | 1892 – 1913 | Ivăneşti | 22 |
Bertus János | fruntaş | I mitraliere | 1897 – 1915 | Fóth (HU) | 22 |
Hertely András | soldat | I mitraliere | 1893 – 1915 | Sződ (HU) | 22 |
Fodor Sándor | sergent | compania 4 | 1895 – 1915 | Şopteriu de Câmpie | 22 |
Darvas Lajos | caporal | compania 4 | 1898 – 1916 | Cetăţuia (HR) | 24 |
Moldován János | soldat | tehnic | 1890 – 1914 | Voiniceni | 22 |
Medalia de argint clasa a II-a pentru vitejie :
Sánta Mihály | soldat | III mitraliere | 1898 – 1916 | Deszk (HU) | 24 |
Fodor József I. | soldat | “ | 1893 – 1914 | Valea Strâmbă | 22 |
Kiss János | soldat | det. de asalt | 1897 – 1915. | Mező-Tur (HU) | 22 |
Flórea Szilárd | soldat | compania 11 | 1898 – 1917 | Archiud | 22 |
Jencsi Gergely | soldat | compania 11 | 1891 – 1915 | Sântimbru (HR) | 22 |
Kingya Miluk | soldat | compania 11 | 1883 – 1916 | Chinciuş | 22 |
Kotora Konsztantin | soldat | compania 8 | 1894 – 1916 | Borla | 22 |
Miki Kirilla | soldat | compania 8 | 1879 – 1916 | Răzoare | 22 |
Sztojka Miklós | soldat | compania 8 | 1898 – 1916 | Bănişor | 22 |
Szederjesi Gergely | soldat | compania 8 | 1898 – 1916 | Turdeni | 22 |
Toma György | soldat | compania 8 | 1882 – 1916 | Vălenii | 22 |
Gligor Miklós | soldat | compania 8 | 1875 – 1896 | Balkács (HU) | 22 |
Jánk Tamás | soldat | compania 8 | 1898 – 1915 | Csereki (HU) | 22 |
Kurtyán János | soldat | compania 8 | 1898 – 1916 | Füményes (HU) | 22 |
Kacsó Sándor | soldat | compania 8 | 1882 – 1903 | Şincai | 22 |
Szilágyi Sándor | soldat | compania 12 | 1899 – 1917 | Sărmaş | 22 |
Bogos Gergely | soldat | “ | 1899 – 1917 | Lăzarea | 22 |
Kercsó Lajos | soldat | “ | 1893 – 1916 | Joseni | 22 |
Filip János | soldat | compania 2 | 1888 – 1915 | Turnu Roşu | 23 |
Gliga Lászlo | soldat | compania 2 | 1882 – 1914 | Marosfüleháza (HU) | 23 |
Krecár János | soldat | compania 2 | 1898 – 1916 | Lupşa | 23 |
Kapota Péter | soldat | compania 2 | 1898 – 1916 | Mărgău | 22 |
Kristóf Lajos | soldat | compania 2 | 1883 – 1905 | Dumbrăveni | 22 |
Loka Illés | soldat | compania 2 | 1890 – 1916 | M.szombattelke (HU) | 22 |
Major János | soldat | compania 2 | 1878-1903 | Chimitelnic | 22 |
Merza Demeter |
soldat |
compania 2 |
1895 – 1915 |
Becas |
22 |
Soós Sándor |
soldat |
III mitraliere |
1897 – 1915 |
Solnoc |
23 |
Kádár Dénes |
soldat |
22 asalt |
1896 – 1916 |
Mogersdorf (A) |
22 |
Feurgyán Tamás |
soldat |
compania 11 |
1877 – 1916 |
Barecz |
2 |
Graur Demeter | soldat | compania 11 | 1893 – 1917 | Milăşel | 22 |
Ilie Konsztantin | soldat | compania 11 | 1874 – 1915 | Corvadia | 22 |
Koncz Dániel | soldat | compania 11 | 1897 – 1916 | Fântânele | 22 |
Légián Todor | soldat | compania 8 | 1892 – 1916 | Budeşti | 21 |
Mátyás István | soldat | compania 8 | 1897 – 1917 | Keményfalva (HU) | 22 |
Sztancs Valér | soldat | compania 8 | 1880 – 1915 | Chinari | 22 |
Sándor András | soldat | compania 8 | 1899 – 1916 | Feketesebes (HU) | 22 |
Borboia András | soldat | compania 8 | 1874 – 1915 | Majsa (HU) | 22 |
Hutine Antal | soldat | compania 8 | 1886 – 1916 | Visuia | 22 |
Kosztros János | soldat | compania 8 | 1874 – 1895 | Hrbfa | 22 |
Kovács Mátyás | soldat | compania 8 | 1874 – 1915 | Bačko Petr. Selo (YU) | 22 |
Kovács Lajos | soldat | compania 8 | 1899 – 1917 | Corund | 22 |
Tóth György | soldat | compania 12 | 1897 – 1916 | Sighişoara | 21 |
Kovács Antal | soldat | “ | 1897 – 1916 | Satu Mare (HR) | 22 |
Lászlo József | soldat | “ | 1878 – 1910 | Crişeni | 22 |
Ghibu János | soldat | compania 2 | 1875 – 1915 | Piaanu de Sus | 22 |
Krebeldean Mihály | soldat | compania 2 | 1874 – 1897 | Dedrad | 22 |
Kukujet Liviusz | soldat | compania 2 | 1896 – 1916 | Ulieş | 22 |
Koncz Gábor | soldat | compania 2 | 1896 – 1915 | Cozma | 2 |
Kálló Jenö | soldat | compania 2 | 1885 – 1917 | Suseni (MS) | 22 |
Malomfalvi János | soldat | compania 2 | 1891 – 1915 | Mădăraşu de Câmpie | 22 |
Miklós Mihály | soldat | compania 2 | 1898 – 1917 | Hetzásd (HU) | 22 |
Müller Antal | soldat | compania 2 | 1898 – 1916 | Tomnatic | 22 |
Petku Miklós | soldat | compania 2 | 1881 – 1902 | Alioş | 22 |
Csapó Árpád | soldat | compania 1 | 1897 – 1917 | Báródremete (HU) | 22 |
Feit Antal | soldat | compania 1 | 1884 – 1916 | Báttaszék (HU) | 17 |
Gertner Mihály | soldat | compania 1 | 1884 – 1915 | Brădeni | 24 |
Kopás György | soldat | compania 1 | 1874 – 1896 | Vălenii | 22 |
Pópa Péter | soldat | compania 12 | 1880 – 1915 | Folysza (HU) | 22 |
Sztán Isztrátye | soldat | compania 12 | 1876 – 1896 | Deal (AB) | 23 |
Kalapács Mózes | sergent | II mitraliere | 1889 – 1914 | Zetea | 22 |
Major Sándor | caporal | “ | 1889 – 1905 | Găleşti | 22 |
Erdei Gyula | fruntaş | “ | 1895 – 1915 | Zeghalom (HU) | 22 |
Aszalós Lajos | soldat | “ | 1896 – 1915 | Gruişor | 22 |
Ábrahám Dénes | sergent | batalionul I | 1874 – 1895 | Zetea | 22 |
Májer János | soldat | “ | 1884 – 1915 | Unirea (HD) | 22 |
Horváth Károly | soldat | “ | 1880 – 1914 | Tisza-Kerecsény (HU) | 21 |
Manchen Mihály | caporal | compania 10 | 1895 – 1915 | Nadeş | 22 |
György Ignácz | fruntaş | compania 10 | 1890 – 1916 | Gheorgheni | 22 |
Gyuráncsik Balázs | fruntaş | compania 10 | 1898 – 1916 | Lajosmizse (HU) | 1 |
Csupir Nikita | soldat | compania 10 | 1898 – 1916 | Topliţa | 22 |
Dregics Nekifor | soldat | compania 10 | 1897 – 1915 | Dumitra (BN) | 23 |
Farkas József | soldat | compania 10 | 1891 – 1915 | Tápiósáp (HU) | 22 |
Szilágyi Albert | soldat | compania 12 | 1897 – 1915 | Dévaványa (HU) | 22 |
Isa Demeter | plutonier | det. de asalt | 1888 – 1909 | Sângiorgiu de Pădure | 22 |
Dinga Mihály | caporal | “ | 1894 – 1914 | Crasna | 22 |
Szabó Károly | fruntaş | “ | 1893 – 1914 | Carastelec | 22 |
Bálint Ferenc | soldat | “ | 1899 – 1917 | Beclean | 22 |
Bende Pál | soldat | “ | 1899 – 1917 | Kunhegyes (HU) | 22 |
Domine Jusztin | soldat | “ | 1895 – 1914 | Radna Nouă | 22 |
Gáspár István | soldat | “ | 1898 – 1916 | Săcăreni | 22 |
Illés Ignácz | soldat | compania 3 | 1898 – 1916 | Lazarea | 22 |
Cătina András | soldat | compania 3 | 1895 – 1915 | Orosfaia de Câmpie | 22 |
Kacsó Maxim | soldat | compania 3 | 1872 – 1915 | Leşnic | 22 |
Kriska János | soldat | compania 3 | 1894 – 1916 | Albeşti | 22 |
Lupşa János | soldat | compania 3 | 1897 – 1915 | Boroşneu Mic | 24 |
Groszfeld Áron | soldat | batalionul 3 | 1898 – 1916 | Becser (HU) | 22 |
Kósa András | soldat | “ | 1894 – 1916 | Topliţa | 22 |
Csutak Péter | caporal | comp. de tunari | 1889 – 1914 | Topliţa | 22 |
Váradi János | soldat | compania 7 | 1881 – 1915 | Sânmihaiu Almaşului | 22 |
Zsiros Imre | caporal | comp. de tunari | 1895 – 1915 | Füzesgyarmat (HU) | 22 |
Mathé Mihály | sergent | III mitraliere | 1880 – 1901 | Eremitu | 22 |
Oaliga József | caporal | “ | 1899 – 1917 | Debrecen | 3 |
Fernolend János | fruntaş | “ | 1897 – 1915 | Albeşti | 24 |
Szallai Ede | fruntaş | “ | 1891 – 1914 | Petroşani | 23 |
?ikli János | soldat | “ | 1897 – 1915 | Cinkota (HU) | 22 |
Stégner Pál | fruntaş | compania 1 | 1897 – 1915 | Uj-Hartyán (HU) | 22 |
Juhos Márton | fruntaş | compania 1 | 1899 – 1917 | Paltca | 22 |
Ádám György | soldat | compania 1 | 1898 – 1916 | Codlea | 24 |
Bocska Miron | soldat | compania 1 | 1897 – 1916 | Băgaciu (CJ) | 22 |
Hajduk Dániel | soldat | compania 12 | 1897 – 1916 | Lancrăm | 22 |
Szabó Mózes | soldat | “ | 1897 – 1915 | Mereşti | 22 |
Szabó Izidor | soldat | “ | 1898 – 1916 | Vidin (BU) | 22 |
Benyocki János | soldat | “ | 1899 – 1917 | Mugeni | 22 |
Simon Domokos | soldat | “ | 1898 – 1917 | Corund | 22 |
Bosnyák Miklós | soldat | compania 5 | 1891 – 1916 | Mohács | 23 |
Barb György | soldat | compania 5 | 1879 – 1900 | Cărpiniş (AB) | 21 |
Csizmás Péter | soldat | compania 5 | 1879 – 1903 | Jégerfalva (HU) | 22 |
Dara György | soldat | compania 5 | 1899 – 1917 | Lada (CS) | 9 |
Fogarasi János | soldat | compania 5 | 1875 – 1899 | Pădureni (MS) | 22 |
Balázs Sándor | soldat | compania 12 | 1896 – 1917 | Criţ | 22 |
Kun Demeter | soldat | “ | 1898 – 1916 | Timişoara | 22 |
Bába Demeter | soldat | “ | 1898 – 1918 | Grânari | 24 |
Zsigán Tivadar | soldat | “ | 1897 – 1917 | Doldalag (HU) | 22 |
Járai Imre | soldat | “ | 1899 – 1917 | Orosfaia | 22 |
Dezsenár Szilárd | soldat | “ | 1893 – 1916 | Brézsa (HU) | 23 |
Hordován István | sergent | compania 7 | 1877 – 1898 | Telciu | 32 |
Targyán Kálmán | caporal | compania 7 | 1897 – 1915 | Budapesta | 22 |
Lucza András | fruntaş | compania 7 | 1898 – 1916 | Illiaš (CS) | 22 |
Bucz Román | fruntaş | compania 7 | 1897 – 1916 | Ulies (HD) | 22 |
Ondász György | soldat | compania 2 | 1880 – 1897 | Hrišovce (CS) | 9 |
Bonta Todor | soldat | compania 1 | 1897 – 1916 | Markadin (HU) | 22 |
Furduj Irimie | soldat | compania 1 | 1898 – 1916 | Szászhidvég (HU) | 22 |
Feleki Dániel | soldat | compania 1 | 1878 – 1901 | Criţ | 22 |
Gyikon Péter | soldat | compania 1 | 1892 – 1915 | Fărcădin | 23 |
Moldován Antal | soldat | compania 12 | 1887 – 1915 | Bandu de Câmpie | 22 |
Sugár Pompei | soldat | compania 12 | 1897 – 1916 | Sărmăşel | 22 |
Zburcsa János | soldat | compania 12 | 1879 – 1909 | Topliţa | 22 |
Máthé Sándor | soldat | compania 10 | 1897 – 1917 | Păingeni | 22 |
Kurta Péter | fruntaş | II mitraliere | 1889 – 1912 | Papiu Ilarian | 22 |
Miss György | fruntaş | “ | 1888 – 1910 | Cheţani | 22 |
Godán Árpád | Maistru armurier | batalionul 1 | 1873 – 1915 | Budapesta | 3 |
Grosz Andornik | caporal | “ | 1895 – 1915 | Stoieneasa | 23 |
Balogh László | soldat | “ | 1892 – 1913 | Peştişu Mare | 23 |
Far János | soldat | “ | 1885 – 1915 | Uila | 22 |
Ogner János | fruntaş | compania 10 | 1898 – 1915 | Cristian (SB) | 23 |
Bartalis Ambrus | fruntaş | compania 10 | 1897 – 1916 | Ciumani | 22 |
Biris Simon | soldat | compania 10 | 1898 – 1916 | Şieu (BN) | 22 |
Cseh Ferencz | soldat | compania 10 | 1895 – 1915 | Pădureni (MS) | 22 |
Delián Vazul | soldat | compania 10 | 1894 – 1916 | Căpuşu de Câmpie | |
Fehér István | soldat | compania 10 | 1896 – 1915 | Dobeni | 22 |
Hajnal Domokos | soldat | compania 12 | 1891 – 1915 | Atid | 22 |
Belényesi Sándor | soldat | “ | 1895 – 1915 | Soroksárpéteri (HU) | 22 |
Krajcsovszki János | caporal | det. de asalt | 1897 – 1915 | Kerekegyháza (HU) | 22 |
Csatlós Ferencz | caporal | “ | 1882 – 1903 | Lunca Mureşului | 22 |
Molnár László | fruntaş | “ | 1896 – 1915 | Cuşmed | 22 |
Baconi Béla | soldat | “ | 1897 – 1916 | Cluj | 22 |
Bizsi Dénes | soldat | “ | 1899 – 1917 | Satu Mare (HR) | 22 |
Fedor András | soldat | “ | 1898 – 1916 | Kížová Ves (CS) | 22 |
Gyermán Demeter | soldat | “ | 1898 – 1916 | Blăjel | 22 |
Juhos Márton | soldat | compania 3 | 1876 – 1899 | Chesău | 22 |
Kiss János | soldat | compania 3 | 1877 – 1898 | Chesău | 22 |
Kormány Miklós | soldat | compania 3 | 1888 – 1916 | Şalcău | 22 |
Ludusán Miklós | soldat | compania 3 | 1897 – 1916 | Visuia | 22 |
Csorba Jakab | soldat | compania 7 | 1888 – 1916 | Giaca | 2 |
Barna János | soldat | compania 12 | 1898 – 1916 | Algyó (HU) | 24 |
Valenta Lajos | soldat | “ | 1894 – 1914 | Szeged | 22 |
Bertia Simon | soldat | batalionul 3 | 1888 – 1909 | Batoş | 22 |
Brokk János | caporal | compania 8 | 1884 – 1905 | Dârjiu | 2 |
Moldován Tamás | soldat | compania 7 | 1897 – 1916 | Budeşti | 22 |
Bancsi János | fruntaş | batalion tunari | 1894 – 1914 | Mezőház (HU) | 22 |
Szakács Dénes | caporal | III mitraliere | 1897 – 1915 | Ernei | 22 |
Fodor Kis András | fruntaş | “ | 1896 – 1915 | Vişea | 22 |
Brán Péter | soldat | “ | 1897 – 1915 | Peştişu Mare | 23 |
Kossulecz István | fruntaş | compania 1 | 1877 – 1896 | Cristian (BV) | 24 |
Simó György | fruntaş | compania 1 | 1898 – 1916 | Căpâlniţa | 22 |
Udvar György | fruntaş | compania 1 | 1894 – 1915 | Vaida-Cămăraş | 22 |
Buksa János | soldat | compania 1 | 1880 – 1916 | Pălatca | 22 |
Bács István | soldat | compania 1 | 1898 – 1916 | Lunca de Jos | 24 |
Borbély György | soldat | compania 12 | 1897 – 1916 | Bogata de Mureş | 22 |
Borsos György | soldat | “ | 1899 – 1917 | Teaca | 22 |
Portik János | soldat | “ | 1889 – 1916 | Vaida-Cămăraş | 22 |
Flórika János | soldat | “ | 1898 – 1916 | Valea Strâmbă | 22 |
Pancza Gergely | soldat | compania 5 | 1888 – 1915 | Tătârlâua | 24 |
Budai Flóra | “ | compania 5 | 1898 – 1916 | Nemesterek (HU) | 22 |
Berkesán János | “ | compania 5 | 1874 – 1895 | Berchişeu | 22 |
Csergő Márton | “ | compania 5 | 1899 – 1917 | Stânceni 22. | |
Deák Vilmos | soldat | compania 5 | 1893 – 1917 | Ocna de Sus | 22 |
Kósa Áron | “ | compania 12 | 1898 – 1916 | Văcăreşti | 24 |
Gerenás János | “ | “ | 1896 – 1916 | Dolný- Peter (CS) | 18 |
Fodor József | “ | “ | 1897 – 1916 | Mădăraşu de Câmpie | 22 |
Ilován Vazul | soldat | “ | 1896 – 1915 | Ruşii Munţi | 22 |
Moldovám Péter | soldat | “ | 1899 1917 | Dâmbu | 22 |
Seres Lajos | soldat | “ | 1899 – 1917 | Târgu Mureş | 22 |
Tőkés Ferencz | soldat | “ | 189 – 1915 | Măgherani | 22 |
Olár Pantilimon | soldat | “ | 1897 – 1915 | Racoviţa (SB) | 22 |
Kece János | caporal | compania 7 | 1877 – 1898 | Cătina | 22 |
Szilveszter Sándor | caporal | compania 7 | 1896 – 1916 | Chibed | 22 |
Horváth István | fruntaş | compania 7 | 1875 – 1897 | Tarany (HU) | 22 |
Székely Károly | fruntaş | compania 7 | 1897 – 1916 | Joseni | 22 |
Bakos István | soldat | compania 7 | 1879 – 1915 | Aluniş | 22 |
Arany Béla | soldat | I mitraliere | 1898 – 1916 | Rákoscsaba (HU) | 22 |
Bartha Miklós | soldat | “ | 1894 – 1914 | Sărmaş | 22 |
Csatlós Miklós | soldat | “ | 1877 – 1899 | Nadeş | 22 |
Csont Lajos | soldat | “ | 1899 – 1917 | Odorheiu Secuiesc | 22 |
Enyedi János | soldat | “ | 1883 – 1904 | Vaida-Cămăraş | 22 |
Kreisz Antal | caporal | “ | 1897 – 1915 | Matuškovo (CS) | 22 |
Bálint Antal | fruntaş | “ | 1897 – 1915 | Lupeni | 22 |
Csibi Imre | soldat | “ | 1896 – 1915 | Ditrău | 22 |
Ferencz Albert | soldat | “ | 1895 – 1916 | Remetea | 22 |
Gidó Lajos | soldat | “ | 1897 – 1916 | Ulieş | 22 |
Huszár János | soldat | I mitraliere | 1886 – 1916 | Orsova | 22 |
Kereszturi András | soldat | “ | 1898 – 1916 | Királyhegyes (HU) | 24 |
Somogyi Béla | sergent | compania 4 | 1876 – 1897 | Budapesta | 1 |
Oprean János | caporal | compania 4 | 1895 – 1915 | Kissztlőrincz (HU) | 22 |
Tóth János | caporal | compania 4 | 1898 – 1916 | H. Mezővásárhely (HU) | 24 |
Kerbelean Vazul | soldat | compania 10 | 1895 – 1915 | Ruşi (SB) | 23 |
Kojta György | soldat | compania 10 | 1878 – 1915 | Ceica | 24 |
Lukács Farkas | soldat | compania 10 | 1897 – 1917 | Ocna de Jos | 22 |
Polgár József | soldat | compania 10 | 1895 – 1915 | Lăzarea | 22 |
Rogoz Joszif | soldat | compania 10 | 1898 – 1916 | Retiş | 24 |
Brückner Ferencz | plutonier | tehnic | 1884 – 1905 | Sigless (A) | 22 |
Tanti József | soldat | “ | 1881 – 1902 | Batoş | 22 |
Szabó Gyorgy | sergent | “ | 1878 – 1899 | Petrilaca de Mureş | 22 |
Hremn Mihály | fruntaş | “ | 1897 – 1915 | Vácnátód (HU) | 22 |
Barabás István | soldat | “ | 1877 – 1915 | Valea Strâmbă | 22 |
Bucsin Simon | soldat | “ | 1876 – 1897 | Orsova | 22 |
Gligor Konstantin | soldat | “ | 1882 – 1914 | Bistra (AB) | 22 |
Majtert János | soldat | “ | 1890 – 1915 | Apoş | 22 |
Michl Lajos | soldat | “ | 1897 – 1915 | Monor | 22 |
Czárán János | soldat | compania 7 | 1890 – 1916 | Sărmaş (HR) | 22 |
Dávid János | soldat | compania 7 | 1888 – 1909 | Ercea | 22 |
Gábor János | soldat | compania 7 | 1878 – 1899 | Zau de Câmpie | 22 |
Hajdu József | soldat | compania 7 | 1882 – 1916 | Szent-Iván (HU) | 20 |
Kilucz Gergely | soldat | compania 7 | 1889 – 1917 | Tuşinu | 22 |
Kalmi Mihály | soldat | det. de asalt | 1878 – 1916 | Liteni | 22 |
Hajducsi Sándor | soldat | “ | 1898 – 1916 | Chibed | 22 |
Kapcala András | soldat | “ | 1899 – 1917 | Vigotva (YU) | 22 |
Kardos József | soldat | “ | 1895 – 1916 | Ettes (HU) | 22 |
Lukács István | soldat | “ | 1897 – 1915 | Vasvár (HU) | 22 |
Márton Gergely | soldat | “ | 1897 – 1916 | Şiclod | 22 |
Polyák János | soldat | “ | 1899 – 1917 | Vighodes (HU) | 22 |
Szőke János | soldat | “ | 1899 – 1916 | ||
Todorán János | soldat | “ | |||
Ungur János | soldat | “ | |||
Reducz József | soldat | compania 10 | |||
Sztevár Miklós | soldat | compania 10 | |||
Sztrázsa János | soldat | compania 10 | |||
Sebesi Sütő István | soldat | compania 10 | |||
Balázs Sándor | soldat | I mitraliere | |||
Biró József | soldat | “ | |||
Csender Károly | soldat | “ | |||
Csunderlék József | soldat | “ | |||
Erdős József | caporal | “ | |||
Ádám József | fruntaş | “ | |||
Bálint János | fruntaş | “ | |||
Andrei János | soldat | “ | |||
Gál Kálmán | soldat | “ | |||
Horváth András | soldat | “ | |||
Krisztolován Miklós | soldat | “ | |||
Csorvás József | sergent | compania 4 | |||
Vidikán József | caporal | compania 4 | |||
Ujvári Mihály | caporal | compania 4 | |||
Hang Vazul | soldat | compania 10 | |||
Knéb Márton | soldat | compania 10 | |||
Lekincán Geraszim | soldat | compania 10 | |||
Palkó Sándor | soldat | compania 10 | |||
Hőgye Miklós | soldat | tehnic | |||
Szélyes Ferencz | soldat | “ | |||
Boldi György | soldat | “ | |||
Fülekis Pál | fruntaş | “ | |||
Takács Sándor | fruntaş | “ | |||
Bandi Mihály | soldat | “ | |||
Fülöp József | soldat | “ | |||
Kosztán Lázár | soldat | “ | |||
Kosztán Sándor | soldat | “ | |||
Mezei György | soldat | “ | |||
Forgács Lajos | soldat | compania 7 | 1876 – 1916 | Poppa (HU) | 19 |
Horgos János | soldat | compania 7 | 1889 – 1911 | Szavaljava (UK) | 22 |
Iliés Sándor | soldat | compania 7 | 1897 – 1916 | Şimoneşti | 22 |
Holcz József | soldat | det. de asalt | 1876 – 1897 | Várdomb (HU) | 22 |
Iszlai Sándor | soldat | “ | 1897 – 1915 | Măneuţi | 22 |
Kazsimir Béla | soldat | “ | 1899 – 1917 | Prešov (CS) | 22 |
Lámos Lászlo | soldat | “ | 1899 – 1917 | Vultureni | 22 |
Lőrinczi Elek | soldat | “ | 1894 – 1917 | Crişeni | 22 |
Páll Jenő | soldat | “ | 1896 – 1915 | Brasov | 22 |
Simon Pál | soldat | “ | 1892 – 1915 | Dumitreni | 22 |
Támba Máno | soldat | “ | 1897 – 1916 | Dumbrava (MS) | 22 |
Redulecz Naftalia | soldat | compania 10 | 1876 – 1897 | Berivoi | 22 |
Szőcs Sándor | soldat | compania 10 | 1883 – 1916 | Dăneşti | 24 |
Sárközi István | soldat | compania 10 | 1898 – 1916 | Bátta (HU) | 22 |
Szabó Sándor | soldat | compania 10 | 1891 – 1913 | Tăietura | 22 |
Moldován Sándor | soldat | compania 10 | 1898 – 1917 | Cătina | 22 |
Szabó András | soldat | batalionul 1 | 1882 – 1904 | Gattendorf (A) | 31 |
În numele regimentului, îmi exprim orările de noroc.
Medaliile vor fi înmânate ulterior.
COPIE.
Despre adeverinţele privind decoraţiile primite-
ADEVERINŢĂ.
Regatul ungar, regimentul 22 infanterie, compania 12
Pentru fruntaşul Todoran Izidor 1898 – 1916, Ibăneşti
Căruia din ordinul Regimentului nr 294 din octombrie 1918
I s-a acordat medalia de argint clasa I pentru vitejie
în data de 20 octombrie 1918
ss maior adjutant Témésvári
– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –
9787 Szénásy . Budapesta .
– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –
COPIE.
ADEVERINŢĂ.
Regatul ungar, regimentul 22 infanterie, compania 12
Pentru fruntaşul Todoran Izidor 1898 – 1916, Ibăneşti
Conform modificării din 30 aprilie 1918,
I s-a acordat medalia de argint clasa a II-a pentru vitejie
În data de 7 mai 1918
s.k. maior Prahács
– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –
COPIE.
ADEVERINŢĂ.
Regatul ungar, regimentul 22 infanterie, compania 12
Pentru fruntaşul Todoran Izidor 1898 – 1916, Ibăneşti
Căruia conform ordinului regimentului din 20 ianuarie 1918
I s-a acordat medalia de bronz pentru vitejie în data de 20 ianuarie 1918
s. k. maior Prahács
– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –
COPIE.
Despre adeverinţele privind decoraţiile primite-
ADEVERINŢĂ.
Regatul ungar, regimentul 22 infanterie, compania 12
Pentru Todoran Izidor 1898 – 1916, Ibăneşti
Ostaş din frontul popular i s-a acordat decoraţia
“Crucea de trupă Carol”, în data de 25 IV 1917, sub nr. 1933.
s. k locotenent Témésvári.
general adjunct de regiment
– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –
Cluj Napoca 17 iunie 1921.
Todorán Izidor Sergent …
– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –
Copie.
Nr. 206. Anexă la ordinul 294
Decoraţii 1918.
Lista decoraţiilor nr.III
– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –
Poşta corpului expediţionar 290, din 20 octombrie 1918.
În smen de recunoştinţă pentru vizejia şi atitudinea neînfricată
În bătălia de la Asiago:
: ordinul nr 10 .
medalia de argint clasa I pentru vitejie:
– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –
Sergentului Izidor Todoran, compania 12. 1898 – 1916 .
Ibăneşti, Regimentul regal de infanterie nr 22.
*
* *
În total, au fost decoraţi 445 militari, dintre care 332 soldaţi. Medalia de argint clasa a II-a pentru vitejie a fost obţinută de 287 de oameni (dintre care 219 soldaţi), medalia de argint pentru vitejie clasa I de 22 de oameni (15 soldaţi), medalia de argint clasa a II-a pentru vitejie de 11 oameni (6 soldaţi), medalia pentru vitejie clasa I, pentru a doua oara de un singur soldat, medalia de argint clasa I pentru vitejie de 76 oameni (58 soldaţi), medalia de argint de vitejie clasa a II-a pentru a doua oară de 48 de oameni (33 soldaţti). Datorită deteriorării documentului, nu se poate afla localitatea de origine a 36 dintre cei decoraţi.
Această listă cuprinde numele soldaţilor regimentului 22 din Târgu-Mureş. În marea lor majoritate, ei aveau origine transilvană, ceilalţi fiind din celelalte zone ale monarhiei austro-ungare. La traducerile numelor de localităţi, am folosit denumirile actuale. Acolo unde apăreau în Transilvania două sau mai multe localităţi cu acelaşi nume, am trecut în paranteză indicativul judeţului actual. Pentru localităţile din afara Transilvaniei, am folosit prescurtările: HU pentru Ungaria, CS pentru Slovacia, YU pentru Iugoslavia, UK pentru Ucraina, BU pentru Bulgaria.
Acolo unde lipsesc datele din dreptul soldaţilor, avem de-a face cu deteriorări ale documentului.
1 Date culese din Autobiografia învăţătorului, p. 1, aflată în manuscris în arhiva personală a Domnului Emil Todoran din Reghin, căruia i se cuvin muiţumiri şi pe această cale pentru bunăvoinţa de a ne pune la dispoziţie materialele necesare întocmirii acestui studiu.
2 Izidor Todoran, Autobiografie, p. 67.
3 Ibidem, p. 70.
4 Ibidem, p. 71-72.
5 Ibidem, p. 75.
6 Ibidem, p. 81.
7 *** România în anii primului război mondial, vol. II, Bucureşti, 1987, p. 117.
8 Termen prin care autorul denumeşte adăposturile individuale de pe câmpul de luptă.
9 Autorul foloseşte aici stilul iulian al calendarului.
10 Plutonier român din Beica de Jos (jud Mureş), comandant de pluton în compania lui Izidor Tudoran, cu care s-a aflat în relaţii apropiate în timpul evenimentelor.
11 Aliment ce se afla în dotarea soldaţilor în primul război mondial, asemănător pesmetului.
12 Izidor Todoran, Autobiografie, p. 82-91.
13 Ibidem, p. 92.
14 Ibidem, p. 93-96.
15 Ibidem, p. 100.