STUGREN, Bogdan

Stugren Bogdan (1928-1993, biolog, prof.univ.dr.) S-a născut la 9 septembrie 1928 la Reghin, din un tată suedez și mamă ucraineană. A studiat la Reghin și la Cernăuți, iar din 1948 la Facultatea de Științe Naturale din Cluj, secția zoologie. Aici a devenit asistent, cu specialitatea herpetologie. Teza de doctorat a avut titlul „Variabilitatea și evoluția unor amfibieni și reptile din fauna României” (1962). El a studiat viața amfibienilor și reptilelor din diferite zone ale munților Carpați, ca și din zonele de mlaștină. A avut o remarcabilă activitate științifică, redactând peste 60 de lucrări în domeniul ecologiei, fiind considerat drept fondatorul învățământului ecologic românesc. Cea mai importantă lucrare a sa, a apărut la Jena, în 1972, în fosta Germanie Democrată, având titlul Grundlagen der allgemeinen Ökologie (Bazele ecologiei generale). Aceasta a avut mai multe ediții și a fost tradusă și în română și polonă. Și alte lucrări s-au bucurat de un succes deosebit: Știința evoluției (1965), Evoluționismul în secolul 20 (1960), Maimuța înțeleaptă (1971), Ecologie generală(1975). A fost de asemenea coautor al unor lucrări de ecologie, botanică și zoologie. În 1985 a fost coautorul volumului Handbuch der Reptilien und Amphibien Europas (Manualul reptilelor și amfibienilor Europei), care a aărut la Bonn și Wiesbaden. În anul 1989 a fost numit profesor universitar. A fost distins cu premiul „Emanoil Teodorescu” al Academiei Române, a participat la numeroase congrese științifice internaționale. S-a stins din viață la 17 martie 1993. În anul 2011 a fost publicat la Cluj-Napoca o carte în cinstea lui, de către Rakosi Laszlo și Laura Momeu, cu titlul: Prof.univ.dr. Bogdan Stugren. Volum comemorativ.

Bibl: Stefan Kohl, Bogdan Stugren, In Reghinul Cultural (Ed. Marin Șara și Grigore Ploeșteanu), IV, 2004, p. 277-279; Dorin-Ioan Rus, Umor și conviețuire multiculturală la Reghinul-Săsesc, Ed. „Astra Museum“, Sibiu, 2013, p. 193-194.

I. Coroiu, Manuela Dordea, N. Coman: Bogdan Stugren – viaţa şi opera ştiinţifică, In: László Rákosy & Laura Momeu : Prof. univ. dr. Bogdan Stugren.Volum comemorativ, Cluj Napoca, 2011, p. 9-16.

Sursa foto: I. Coroiu, Manuela Dordea, N. Coman: Bogdan Stugren – viaţa şi opera ştiinţifică, In: László Rákosy & Laura Momeu : Prof. univ. dr. Bogdan Stugren.Volum comemorativ, Cluj Napoca, 2011, p. 9.

Scroll to Top
Scroll to Top